Home > Uncategorized > Lunokhod 1, un rover sovietic pierdut pe Luna de 40 de ani, a fost gasit

Lunokhod 1, un rover sovietic pierdut pe Luna de 40 de ani, a fost gasit

Lunokhod 1, un rover lansat de rusi care a ajuns pe Luna in 1970, a fost descoperit dupa 40 de ani cu ajutorul unor fotografii de mare rezolutie realizate de NASA.
In noiembrie 1970, o mica sonda spatiala sovietica a ajuns pe suprafata Lunii si a lansat un rover numit Lunokhod 1 care urma sa faca fotografii si si cateva experimente. Avea cu el un reflector de productie franceza care putea fi folosit de oamenii de stiinta de pe Pamant pentru calcularea distantelor si pentru o mai buna intelegere a geologiei lunare.
Zece luni mai tarziu, Lunokhod 1 a tacut definitiv, locatia sa finala fiind necunoscuta. De-a lungul anilor oamenii de stiinta au incercat sa ii determine pozitia cu ajutorul laserelor, sperand sa surprinda o reflexie. Nu au primit nici un raspuns si au crezut ca roverul a cazut intr-un crater sau a ajuns sub niste stanci, blocand reflectorul.
Norocul cercetatorilor s-a schimbat insa in aprilie cand au resit sa il descopere cu ajutorul satelitului lunar Lunar Reconnaissance Orbiter, al NASA, potrivit discovery.com.
„Se pare ca presupunerile noastre cu privire la locatie erau complet gresite cu mai multi kilometri”, a declarat Tom Murphy de la Universitatea San Diego din California. Folosind un telescop de 3,5 metri de la observatorul Apache Point din New Mexico, Murphy si colegii sai au trimis o serie de impulsuri laser catre vechiul rover si au descoperit ca retroreflectorul este intr-o conditie excelenta.
 

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: