Home > Uncategorized > Mainile oamenilor s-au dezvoltat in functie de picioare

Mainile oamenilor s-au dezvoltat in functie de picioare

Capacitatea oamenilor de a sta in picioare si de a merge este o consecinta directa a aparitiei uneltelor din piatra pe care oamenii au pus mana acum 2,5 milioane de ani, spune un studiu canadian.
Se pare ca oamenii de stiinta au rezolvat misterul modului in care oamenii au devenit suficient de indemanatici pentru a crea si manui unelte din piatra.
Un studiu bazat pe un model matematic pentru a stimula schimbarile, publicat in revista Evolution de catre cercetatorii de la Universitatea din Calgary, confirma ceea ce scria Charles Darwin in lucrarea “The Descent of Man”. “Darwin a fost primul care a luat in serios relatia dintre manuirea uneltelor din piatra si pozitia bipeda”, spune cercetatorul Campbell Rolian citat de BBC News. “Teoria lui Darwin era ca cele doua au reprezentat evenimente separate care s-au petrecut secvential, ca pozitia bipeda a dat posibilitatea mainilor sa evolueze pentru a indeplini alte sarcini. Ceea ce am demonstrat noi este ca schimbarile petrecute la nivelul mainilor si al picioarelor sunt similare, iar modificarile unora implica efecte efecte secundare in modul de functionare al celorlalte”, continua canadianul.
Pentru realizarea studiului, Rolian a facut masuratori ale mainilor si picioarelor de la oameni si de la cimpanzei. “Daca ai un deget de la picior mai mare, exista sansa ca degetul mare de la mana sa fie si el mai proeminent”, explica Rolian. Cu ajutorul unui model matematic, s-a ajustat marime mainilor si picioarelor, recreand schimbari evolutioniste minore pentru a vedea ce efecte produc.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: