Home > Uncategorized > Mars Express a trimis cele mai clare imagini ale satelitului Phobos

Mars Express a trimis cele mai clare imagini ale satelitului Phobos

Cele mai clare imagini ale micului satelit Phobos, al planetei Marte, au fost realizate de sonda spatiala Mars Express, potrivit Agentiei Spatiale Europeane.
Phobos, unul dintre satelitii lui Marte, a fost fotografiat de catre Mars Express, pe 7, 10 si 13 martie, in cadrul unor treceri prin apropierea zone de aterizare a viitoarei misiuni rusesti, Phobos-Grunt, care va ajunge acolo in 2011.
In timpul celor trei survolari, cercetatorii au masurat influenta gravitationala a micului satelit asupra Mars Express prin examinarea schimbarilor din frecventa semnalelor radio trimise catre Pamant. Gravitatia Phobos accelera sau incetinea sonda cu cateva milimetri pe secunda, potrivit wired.com.
In combinatie cu alte imagini, noile date vor oferi indicii despre materialele care compun Phobos si despre originea sa. Potrivit unei noiteorii, Marte a capturat satelitul din centura de asteroizi din apropiere. Phobos s-ar fi putut forma insa in acelasi timp cu planeta.
Mars Express survoleaza cinci luni, iar cercetatorii incearca sa determine daca este doar un conglomerat de roci sau este solida de la un cap la altul. Sonda va mai trece inca de doua ori pe langa Phobos pana la sfarsitul lui Marte, dar nu se va mai apropia atat de mult.


 

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: