Home > Uncategorized > Masa particulei fantoma – neutrinul – a fost masurata pentru prima oara

Masa particulei fantoma – neutrinul – a fost masurata pentru prima oara

Neutrinul este cea mai “usoara” particula descoperita pana acum.
Oamenii de stiinta au reusit sa faca cele mai precise masuratori, de pana acum, cu privire la masa neutrinului, una dintre cele mai misterioase particule cunoscute.
Neutrinii mai sunt cunoscuti si sub numele de particule fantoma pentru ca interactioneaza slab cu orice alta forma a materiei. Experimentele anterioare au aratat ca neutrinii au masa, dar era atat de mica incat este foarte dificil de masurat.
Folosind date de la cea mai recenta cartografiere a galaxiilor, cercetatorii au estimat ca masa neutrinului nu este mai mare de 0,28 electron-volti. Asta inseamna ca este de un miliard de ori mai mica decat masa unui singur atom de hidrogen.
Porecla particulei se potriveste foarte bine. Un neutrin este capabil sa parcurga un an lumina prin plumb fara sa loveasca nici un atom. Rezultate lucrarii vor fi publicate in jurnalul Physical Review Letters si vor fi prezentate la conferinta Weizmann UK de la University College London.
„In 2002 credeam ca limita superioara a masei neutrinului este de 1,8 electron-volti. Noua estimare este de sase ori mai precisa”, a declarat coautorul studiului, Ofer Lahav. Oamenii de stiinta au folosit cea mai mare harta 3D a galaxiilor ce a fost alcatuita prin programul Sloan Digital Sky Survey.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: