Home > Uncategorized > Materia intunecata, explicata de o particula care a fost detectata acum 20 de ani

Materia intunecata, explicata de o particula care a fost detectata acum 20 de ani

Existenta neutrinului steril nu a putut fi inca demonstrata in laborator.
O particula despre care se credea ca nu exista este acum luata din nou in considerare. Nu numai ca neutrinul „steril” ar putea alcatui materia intunecata, dar ar putea explica si excesul de materie dupa batalia cu antimateria de la inceputul universului.
Neutrinii sunt particule subatomice care nu prea interactioneaza cu materia normala. Ei vin in trei varietati, electronic, mounic si tau, fiecare fiind capabil sa se transforme dintr-o stare in alta.
In 1990, rezultatele de la Liquid Scintillator Neutrino Detector (LSND) de la Los Alamos National Laboratory din New Mexico, a sugerat ca ar putea exista o a patra varietate, cea sterila, care interactioneaza si mai putin decat destul fratilor sai.
Neutrinii sterili ar fi foarte importanti pentru ca singura metoda de detectare a lor este prin influenta gravitationala pe care o exercita, la fel ca in cazul meteriei intunecate.
Insa, in 2007, a venit o veste proasta de la Mini Booster Neutrino Experiment (MiniBooNE) de la Fermi National Accelerator Laboratory cand au anuntat ca nu au reusit sa descopere aceste particule.
Se pare insa neutrinii sterili au fost indepartati prea curand din modelul standard. In timp ce MiniBooNE a folosit neutrini pentru a cauta pe cei sterili, LSND au folosit antineutrini. Desi antineutrinii trebuiau sa se comporte la fel la neutrinii normali, echipa de la MiniBooNE a decis de curand sa repete experimentul, de aceasta data cu antineutrini.
Spre mare lor surpriza, echipa a vazut cum antineutrinii muonici se transformau in antineutroni electronici mai des decat se credea, a declarat fizicianul Dan Hooper de la Fermilab.
Acest exces ar insemna ca antineutrinii muonici se transforma intai in neutrini sterili inainte de a deveni antineutrini electronici. Desi ar putea fi o aberatie statistica, Hooper a sugeraat ca rezultatele de la MiniBooNE ar putea fi explicate daca antineutrinii se pot schimba in neutrini sterili, dar invers este imposibil.
Acest rezultat, la randul sau, s-ar potrivi de minute cu rezultatele de la Main Injector Neutrino Oscillation Search, tot de la Fermilab, care in aceeasi zi a anuntat diferente subtile intre oscilatiile neutrinilor si antineutrinilor.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: