Home > Uncategorized > Materie intunecata sau zgomot de fundal? Cercetatorii nu sunt siguri

Materie intunecata sau zgomot de fundal? Cercetatorii nu sunt siguri

Fizicienii au zarit pentru pentru oara o particula care este un candidat puternic pentru misterioasa materie intunecata, dar spun ca dovezile nu sunt concludente.
Un studiu de noua ani, din cadrul unui observatory unic, dintr-o fosta mina de fier, la 600 de metri adancime, a produs doua rezultate sau detectii cu privire la interactiunea a doua particule (WIMPs), dar fizicienii, printre care si cercetatori de la Universitatea din Florida, au declarat ca este doar o sansa din patru ca detectarile sa fi fost doar zgomot de fundal, ceea ce inseamna ca vanatoarea mondiala in care sunt implicate peste 20 de observatoare din toata lumea va continua.
„Cu doar unul sau doua evenimente de acest fel este foarte greu. Numerele sunt prea mici”, a declarat profesorul Tarek Saab, unul dintre cercetatorii de la Cryogenic Dark Matter Search II, experimentul din mina Soudan, din Minessota de Nord.
O lucrare cu privire la aceste rezultate a fost publicata in Science Express, site-ul jurnalului Science in care apar studiile inainte de lansare in publicatii, potrivit esciencenews.com.
La CDMS II participa 15 institutii ce au adunat date din 2003 si pana in 2009. Au fost inregistrate doua posibile interactiuni in 2007, una pe 8 august si doua pe 27 octombrie. Oamenii de stiinta au estimat ca cinci detectii ar fi suficiente pentru a confirma interactiuni WIMP (Weakly Interacting Massive Particles). Chiar daca aceste ultime rezultate nu sunt concludente, vor ajuta pentru stabilirea unor valori mai precise pentru interactiunile dintre WIMP si particule subatomice.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: