Home > Uncategorized > Misterul formei specifice a galaxiilor a fost deslusit

Misterul formei specifice a galaxiilor a fost deslusit

Galaxiile vin in multe forme si marimi, dar pana de curand astronomii nu au putut spune care este motivul acestei complexitati.
Oamenii de stiinta cred acum ca teoria materiei intunecate va putea sa prezica multitudinea de galaxii care se gasesc in univers. Noul model reproduce 13 miliarde de ani de evolutie cosmica, din care a rezultat un grafic destul de exact despre diversitate galaxiile pe care le vedem.
„Am fost complet uimiti ca modelul nostru a prezis corect atat abundenta, cat si diversitatea tipurilor de galaxii”, a declarat cercetatorul Nick Devereux de la Embry-Riddle University din California.
Astronomul american Edwin Hubble a dezvoltat un sitem de clasificare, in 1930, numit secventa Hubble care imparte galaxiile in doua tipuri mari: spiralate si eliptice.
Cercetatorii au creat o simulare bazata pe date observate si pe teoria numita „Lambda Cold Dark Matter”. Teoria sugereaza ca circa 72% din cosmos este format dintr-o forta misterioasa numita energie intunecata, iar 23% este compusa dintr-un fel de materie invizibila, numita materie intunecata. Acest fapt inseama ca doar 4% din univers este alcatuit din materie normala, vizibila, inclusiv stelele si planetele pe care le vedem.
Noua simulare a prezis destul de precis acelasi numar de galaxii eliptice si spiralate care pot fi observate astazi. Oamenii de stiinta au mai declarat ca includerea materiei intunecate a fost cruciala pentru rezultate.
Descoperirea a fost publicata in jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: