Home > Uncategorized > Misterul oglinzilor nefunctionale de pe Luna a fost descifrat

Misterul oglinzilor nefunctionale de pe Luna a fost descifrat

Oglinzi asezate pe luna in timpul misiunilor Apollo inceteaza sa mai functioneze in timpul lunii pline. Cercetatorii cred ca au aflat acum motivul.
Oamenii de stiinta cred ca praful lunar, incalzit de soare, influenteaza performanta oglinzilor plasate in cadrul misiunilor Appolo si ar explica o serie de fenomene stranii care se petrec in timpul lunii pline. Descoperirea ar putea avea implicatii pentru viitoarele misiuni catre Luna, inclusiv de plasare a telescoapelor lunare.
Oglinziile au fost asezate pe Luna in timpul misiunilor Apollo 11, 14 si 15, precum si de misiunile robotice rusesti, Soviet Lunakhod 1 si 2. Din 1969 astronomii au „tintit” aceste oglinzi cu lasere pentru masurarea distantei si a altor parametri.
Din 100 de cvadrilioane de fotoni trimisi cu fiecare puls laser, doar unul singur se intoarce, si atunci doar daca norii sau alte particule din atmosfera nu interfereaza, potrivit discovery.com. Aceste instrumente au produs foarte multe date interesante, printre care si informatia ca Luna se departeaza de Pamant cu 38 de milimetri pe an.
In ultimii 40 de ani, conditiile de pe suprafata lunara au avut un impact negativ asupra performantei oglinzilor. La inceput, oglinzile Lunakhod erau cu 25% mai bune decat cele Apollo, dar acum sunt de 10 ori mai proaste. Lunakhod 1 nu mai reflecta nimic. Cel mai mare mister pentru cercetatori a fost insa sa afle de ce reflectivitatea scade de 10 ori in timpul unei lune pline.
Intr-o lucrare publicata pe arXiv si care va aparea si in jurnalul stiintific Icarus, oameni de stiinta condusi de Tom Murphy de la Universitatea California au afirmat ca materialul asezat pe oblinzi reduce eficienta. „Praful este probabil principalul vinovat pentru degradarea observata”, se scrie in lucrare. Cercetatorii cred ca si mici avarii in urma unor micrometeoriti precum si stricarea suportilor de teflon au lasat urme pe spatele oglinzilor.
Murphy si colegii sai cred ca incalzirea oglinzilor in timpul lunei pline are un efect termal nedorit, care distorsioneaza forma, o diferenta de temperatura de doar patru grade fiind suficienta pentru reducerea eficientei de 10 ori.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: