Home > Uncategorized > NASA a lansat primul telescop aerian din lume. VEZI FOTO

NASA a lansat primul telescop aerian din lume. VEZI FOTO

Un telescop infrarosu construit pentru a studia formarea stelelor, a exoplanetelor si a altor fenomene, a fost inaugurat, in zbor, la 13.000 de metri altitudine.
Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy sau SOFIA, a decolat de la Palmdale, California, la 1.00 AM, ora locala, pentru un zbor de test. Dezvoltarea a durat 13 ani si a fost condusa de NASA si German Aerospace Center.
Telescopul are un diametru de 2,5 metri, de trei ori mai mare telescopul infrarosu spatial Spitzer al NASA, si este montat pe un Boeing 747 modificat care va zbura de doua-trei ori pe saptamana pentru urmatorii 20 de ani.
Observatiile vor fi facute la 13.000 de metri altitudine, mult deasupra stratului de vapori de apa ai Pamantului. SOFIA este aproape la fel de capabil precum un telescop spatial, dar fara corturile de lansare. Poate fi echipat cu instrumente noi si adaptat pentru diverse studii.
Zborul initial a fost efectuat pentru calibrarea instrumentelor si pentru a evalua capacitatile telescopului. La fel ca la un telescop terestru, oamenii de stiinta pot lucra direct el, avionul avand loc pentru 15 astronomi si ingineri.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: