Home > Uncategorized > NASA a renuntat definitiv la scoaterea roverului Spirit din nisipul martian

NASA a renuntat definitiv la scoaterea roverului Spirit din nisipul martian

Zilele de colindat ale Mars Roverului de la NASA s-au incheiat dupa mai bine de sase ani de activitate pe suprafata planetei rosii, a anuntat Agentia Spatiala Americana.
Inginerii NASA au decis sa renunte la eforturile de a salva roverului din nisipul martian, unde a ramas intepenit din mai 2009. Acestia incearca acum sa pregateasca roverul pentru a supravietui iernii dure martiene care va cuprinte emisfera de sud. Daca Spirit va supravietui va deveni o statie fixa de cercetare, a anuntat managerul misiunii.
„Nu este o zi pentru a jeli roverul. Nu este o zi trista”, a declarat Doug McCuistion, directorul NASA a programului de explorare a planetei Marte. „Zilele sale de deplasare s-au incheiat, dar va continua sa contribuie”.
Spirit a ramas intepenit in nisipul martian si este usor inclinat spre spate, intr-o zona a planetei Marte cunoscuta drept „Troia”. Roverul a ramas intepenit pe 6 mai, cand una dintre rotile sale a trecut printr-o crusta si a ajuns in nisipul moale.
Inginerii de la NASA au lucrat luni de zile pentru a-l scoate pe Spirit din zona respectiva, dar toate eforturile au fost inutile si chiar au inrautatit situatia, acum roverul avand doua roti stricate, din cele sase de care dispune.
Spirit si fratele sau geaman Opportunity exploreaza Marte de la aterizarea lor din ianuarie 2004, prelungindu-si misiunea cu mult peste cele 90 de zile programate initial, potrivit space.com.
Daca tehnicienii de la NASA vor reusi sa incline panourile solare suficient de mult, Spirit ar putea sa treaca peste iarna sau sa intre intr-un fel de hibernare pana la primavara. Asteptarea va fi foarte frustranta pentru NASA pentru ca misiunea pe Marte i-acostat 900 de milioane de dolari.
 

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: