Home > Uncategorized > NASA cauta asteroizi pentru o misiune istorica

NASA cauta asteroizi pentru o misiune istorica

Decizia de a trimite astronauti la un asteroid este una indelung asteptata, dar acum NASA trebuie sa identifice putinele obiecte care pot fi vizitate si de la care se pot intoarce in siguranta.
Presedintele Barack Obama a anuntat ca urmatoarea destinatie pentru astronautii NASA va fi un asteroid, cel mai devreme in anul 2025, dar acest lucru reprezinta o provocare in plus pentru Agentia Spatiala Americana care acum trebuie nu numai sa ajunga acolo, dar trebuie sa determine si care asteroid este potrivit pentru acest fel de misiune.
Scopul unei asemenea misiuni este acumularea de experienta pentru trimiterea oamenilor catre obiecte mult mai indepartate, cum ar fi planeta Marte. Pe de alta parte, studierea unui asteroid in interior ne va oferi noi solutii pentru o posibila interceptare, daca vreunul va ajunge prea aproape de Pamant.
Inainte de a ajunge pe un asteroid, o nava spatiala trebuie sa intre mai intai pe orbita sa, ceea ce inseamna ca trebuie sa egaleze viteza si directia de rotatie. In majoritatea cazurilor ar insemna o folosire excesiva a combustibilului pentru ca sistemele actuale de propulsie sa fie practice. Singura solutie pentru aceasta problema este ca miscarea asteroidului sa fie foarte asemanatoare cu cea a Pamantului, la momentul apropierii.
Martin Elvis de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, din Cambridge, a avertizat ca, presupunand ca un asteroid trece acest test, exista foarte putini care se incadreaza in cadrul de timp oferit de administratia Obama.
Un studiu realizat in 2009 de catre Paul Abell de la Johnson Space Center, din Houston, a aratat ca doar sapte asteroizi ar putea fi vizitati intre 2025 si 2030, dintr-o lista de 1200 de obiecte din apropierea Pamantului. Mai multe descoperiri de la publicarea studiului a ridicat numarul la 42, dar multi vor fi respinsi daca se aplica criterii suplimentare.
Viteza de rotatie a majoritatii asterozilor este necunoscuta, iar orice obiect care se roteste prea repede va fi repede eliminat dintre posibilitati. Daca adaugam si amanarile posibile ale misiunilor din motive tehnice sau meteorologice, atunci devine clar faptul ca este nevoie de mai multi candidati. „Cred ca oamenii nu apreciaza bine de cati asteroizi avem nevoie. NASA va trebui sa inspecteze un numar urias de asteroizi pentru a descoperi pe cei cu potential adevarat”, a mai adaugat Elvis, potrivit revistei New Scientist.
Cercetatorul crede ca NASA ar trebui sa laseze un telescop, pe o orbita in jurul Soarelui, in apropierea planetei Venus, care ar putea observa asteroizii din jurul Pamantului fara sa fim deranjati de poluarea lumininoasa. Aceasta este o idee veche a astronomilor, dar nu au existat niciodata fonduri suficiente.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: