Home > Uncategorized > NASA lanseaza firme private in cursa spatiala

NASA lanseaza firme private in cursa spatiala

NASA se pregateste sa incheie lucrul la capsula sa Orion, dar firme private lucreaza deja la trei navete spatiale, pentru pasageri.
Cele trei vehicule spatiale fac parte din noua initiativa de „zbor comercial” promovata de administratia Obama, initiativa care va beneficia de un buget de sase miliarde de dolari in urmatorii cinci ani pentru dezvoltarea de modalitati alternative de transport a astronautilor, catre si de la Statia Spatiala Internationala. Odata cu retragerea navetelor spatiale, guvernul american depinde acum de Rusia pentru transportul catre ISS.
„Cred ca vom vedea primele zboruri orbitale private cel tarziu in anul 2014”, a declarat Peter Diamandis, considerat un fel de „guru” al zborului spatial comercial, fiind resposabil pentru concursuri ca X Prize care au condus la primele zboruri suborbitale private, in 2004.
In timp ce Congresul Statelor Unite dezbate propunerea de buget a presedintelui Obama, NASA deja vrea sa investeasca in cercetarea si dezvoltarea a doua navete private si a unei capsule.
Sierra Nevada’s Dream Chaser este un avion spatial care este construit dupa un design realizat de Langley Research Center al NASA, in anii 1980, care ar fi trebuit sa functioneze ca un plan de rezerva pentru fostele navete americane si ca un plan de salvare pentru ISS. Si Boeing dezvolta o capsula reutilizabila, ca o alternativa pentru Orion. Capsula este compatibila cu toate modelele de rachete, la fel ca satelitii de comunicatii.
A doua naveta numita Dragon, este dezvoltata, potrivit bbc.co.uk, de catre Space Exploration Technologies, care are deja un contract cu NASA pentru trimiterea de materiale neceare pentru ISS. Companie este detinuta si operata de catre antreprenorul Elon Musk.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: