Home > Uncategorized > Nava lui Jacques Cousteau, Calypso, va strabate din nou oceanele

Nava lui Jacques Cousteau, Calypso, va strabate din nou oceanele

Calypso, nava lui Jacques Cousteau, va strabate din nou marile dupa ce va fi restaurata de catre o societate care a fost fondata in numele sau.
Pe data de 10 iunie 2010 se vor sarbatori 100 de ani de la nasterea exploratorul Jacques-Yves Cousteau, ocazie cu care va fi relansata vechea sa nava Calypso care a fost grav avariata cand o barja a lovit-o in plin, in portul Singapore. Acum este reparata de Cousteau Society care spune ca va deveni o expozitie educationala.
Nava a apartinut initial Marinei Regale si era folosita pentru cautarea de mine, fiind adaptata ulterior intr-un laborator de oceanografie mobil, in 1950. Potrivit bbc.co.uk, a fost cumparata de milionarul irlandez Loel Guinness, descendentul fondatorului berariei Guiness, care apoi a echipat-o conform specificatiilor capitanului Cousteau si i-a inchiriat-o pentru modica suma de un franc pe an.
Jacques-Yves Cousteau a murit in 1997. Cousteau Society va marca centenarul de la nasterea sa cu un an de evenimente, aici fiind inclusa si o noua expeditie in Marea Mediterana pentru a documenta schimbarile de la unul dintre primele filme realizate de Cousteau in anii 1940.
Cel mai tanar fiu al sau, Pierre-Yves Cousteau, a declarat ca „daca ar fi trait si astazi, tatal meu ar fi multumit de crearea atator zone protejate si de cresterea comunitatii de oameni de stiinta care incearca sa inteleaga si sa conserve biodiversitatea oceanului. Pe de alta parte, ar fi mahnit sa vada jaful pe care il face pescuitul industrial si exploatarea rezervelor petroliere din zonele de coasta”.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: