Home > Uncategorized > Naveta Discovery, lansata cu succes catre Statia Spatiala Internationala

Naveta Discovery, lansata cu succes catre Statia Spatiala Internationala

Naveta spatiala americana Discovery a fost lansata cu succes, luni, de la baza aeriana din Florida, si a ajuns pe orbita terestra la opt minute si jumatate de la decolare, avand la bord sapte astronauti si urmand sa se conecteze cu Statia Spatiala Internationala (ISS) in cursul zilei de miercuri.
Cu putin timp inainte ca Discovery sa ajunga pe orbita, rezervorul extern s-a desprins de naveta si a reintrat in atmosfera terestra, unde s-a dezintegrat.
Naveta Discovery a fost lansata, asa cum a fost prevazut, la ora 10.21 GMT de la Centrul Spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din Florida.
Cele doua rachete purtatoare, care asigura 80% din puterea de propulsie in timpul primelor doua minute de ascensiune s-au separat de corpul navetei, asa cum era prevazut, si au cazut in Oceanul Atlantic, de unde vor fi recuperate.
Discovery avea in acel moment o viteza de cinci ori mai mare decat cea a sunetului si a atins viteza de 26.000 de kilometri/ ora pentru a ajunge pe orbita.
Dupa plasarea pe orbita, la o altitudine de 225 de kilometri deasupra Terrei, Discovery se va lansa intr-o cursa de urmarire cu ISS, la care trebuie sa se conecteze in cursul zilei de miercuri. ISS se afla la o altitudine de 343 de kilometri.
Duminica, o capsula Soyuz, avand la bord doi cosmonauti rusi si o astronauta americana, s-a conectat cu Statia Spatiala Internationala.
Principalul obiectiv al misiunii spatiale de 13 zile efectuata de echipajul navetei Discovery consta in livrarea la bordul ISS a opt tone de provizii, materiale si utilaje. Printre acestea se afla cusete suplimentare pentru cei sase ocupanti ai ISS si cateva dulapuri special construite pentru experimentele stiintifice efectuate la bordul statiei.
Discovery va aduce si un congelator suplimentar pentru pastrarea esantioanelor prelevate in timpul experientelor efectuate in spatiu si un rezervor de amoniac pentru sistemul de racire al ISS, ca si un aparat pentru exercitii fizice care permite masurarea fortei musculare.
Cea mai mare parte dintre aceste echipamente si provizii vor fi depozitate in modulul presurizat Leonardo, de constructie italiana, aflat in cala navetei Discovery.
Trei iesiri pe orbita de cate sase ore si jumatate fiecare, vor fi realizate de echipe de cate doi astronauti de pe Discovery. Unul dintre scopurile principale ale acestei misiuni este inlocuirea unui rezervor gol de amoniac, instalat la exteriorul statiei.
Dupa misiunea Discovery, NASA mai are la dispozitie doar trei zboruri inainte de retragerea din circulatie a flotei sale spatiale, eveniment prevazut pentru septembrie 2010, care marcheaza sfarsitul acestui program spatial si, totodata, data la care asamblarea ISS va fi finalizata.
Misiunea Discovery are loc intr-un moment marcat de o puternica incertitudine pentru NASA, ale carei obiective de explorare a spatiului cu echipaje umane, dincolo de orbita terestra, au primit o grea lovitura dupa ce presedintele american Barack Obama a decis renuntarea, din motive financiare, la programul spatial Constellation, care prevedea trimiterea unor austronauti americani pe Luna in jurul anului 2020, urmata de o misiune spatiala catre planeta Marte, cu echipaj uman la bord.
Presedintele Obama a decis, insa, prelungirea duratei de functionare a ISS pana in 2020 si incurajarea serviciilor de transport spatiale private, la care NASA ar putea sa apeleze pentru a-si trimite astronautii pe ISS. Pana atunci, Statele Unite depind in intregime, din 2010, de vehiculele spatiale rusesti Soyuz pentru trimiterea astronautilor americani la bordul ISS.
Barack Obama este asteptat pe 15 aprilie la Centrul Spatial Kennedy din Florida unde va explica noua strategie americana in ceea ce priveste explorarea spatiului.
Navetele spatiale americane raman in continuare singurele vehicule spatiale capabile sa transporte echipamente extrem de grele si voluminoase, indispensabile operatiunilor de intretinere a ISS.
Inceput in 1998, ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite si la realizarea caruia participa 16 tari.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: