Home > Uncategorized > Naveta Discovery va ramane o zi in plus la ISS

Naveta Discovery va ramane o zi in plus la ISS

Misiunea pe Statia Spatiala Internationala (ISS) a navetei Discovery, programata sa dureze 13 zile, va fi prelungita cu 24 de ore, pentru o inspectie de rutina a sistemului de protectie termica al vehiculului, efectuata in timp ce acesta este conectat inca la statie, a anuntat NASA.
Aterizarea la Centrul spatial Kennedy din Florida este prevazuta pentru luni, 19 aprilie, la ora 12.54 GMT.
Prelungirea misiunii este necesara din cauza unei pene suferite de o antena de transmisie a navetei, care se ocupa cu trimiterea, la centrul de control din Houston, a imaginilor de inalta definitie ale sistemului de protectie termica a vehiculului. Imaginile si alte date vor fi transmise printr-o antena similara a ISS.
Antena navetei este defecta de cand Discovery a atins orbita terestra, la putin timp dupa lansarea care a avut loc pe 5 aprilie.
In mod normal, ultima inspectie a navetei inainte de intoarcerea pe Terra are loc dupa deconectarea de la ISS si are ca scop sa verifice daca sistemul de protectie termica nu a fost afectat de impactul cu micro-meteoriti sau deseuri orbitale.
Sistemul de protectie termica al navetei este supus unor temperaturi de pana la 1.500 de grade Celsius in urma frecarii cu aerul, la mare viteza, la intoarcerea vehiculului in atmosfera.
Centrul de control de la Houston a mai anuntat ca o alarma de incendiu falsa s-a declansat sambata, la ora 5.24 GMT, in modulul de serviciu Zvezda al ISS.
Duminica, la ora 5.30 GMT, astronautii Rick Mastracchio si Clay Anderson au inceput a doua iesire spatiala din cadrul acestei misiuni. Ei trebuie sa umple cu amoniac un rezervor atasat la exteriorul ISS. Amoniacul este utilizat in sistemul de racire al statiei.
In timpul primei iesiri spatiale, vineri, cei doi astronauti au recuperat o cutie pentru experimente instalata in exteriorul laboratorului japonez Kibo, care trebuia sa captureze micro-particule care circula in spatiu.
O a treia iesire spatiala este programata marti.
Dupa misiunea Discovery, NASA mai are la dispozitie doar trei zboruri inainte de retragerea din circulatie a flotei sale spatiale, eveniment prevazut pentru septembrie 2010, care marcheaza sfarsitul acestui program spatial si, totodata, data la care asamblarea ISS va fi finalizata.
Inceput in 1998, ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite si la realizarea caruia participa 16 tari.
Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: