Home > Uncategorized > Neptun se apropie de prima orbita completa de la descoperirea sa

Neptun se apropie de prima orbita completa de la descoperirea sa

Frumoasa planeta albastra are o perioada orbitala de circa 164 de ani.
Pe masura ce ne apropiem de aniversarea a 164 de ani de la descoperirea plantei Neptun, mai avem un motiv sa celebram acest eveniment. Gigantul gazos mai are aproape un an si va completa prima sa orbita de la descoperire.
Identificarea acestei planete seamana cu o poveste de aventuri, fiind o dovada a ingenuitatii astronomilor din secolele al-XVIII-lea si al XIX-lea. In 1781, astronomul englez Sir William Herschel a anuntat ca este ceva in neregula cu orbita lui Uranus. In 1821, astronomul francez Alexis Bouvard a concluzionat ca orbita lui Uranus este perturbata de o alta planeta masiva din sistemul nostru solar. Trebuie sa mai existe ceva acolo, credeau specialistii vremii.
In anii 1840, astronomii John Couch Adams si Urbain Le Verrier au calculat, in mod independent, unde ar trebui sa se afle misterioasa planeta doar prin extrapolarea fortei gravitationale care se manifesta pe orbita Uranusului.
Potrivit discovery.com, la 55 de ani dupa ce Herchel a descoperit pentru prima oara neregularitatile din orbita celei de-a saptea planete, astronomul german Johann Galle a identificat Neptun.
Pentru ca Neptun este la o distanta atat de mare de Soare (aproximativ 4,5 miliarde de kilometri sau 30 de unitati astronomice), o rotatie completa in jurul Soarelui dureaza putin peste 164 de ani. Primele observatii ale planetei au fost facute pe data de 23 septembrie 1846, iar Neptun va ajunge in aceeasi pozitie pe data de 12 iulie 2011.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: