Home > Uncategorized > Noi imagini spectaculoase cu nebuloasa Orion. VEZI FOTO

Noi imagini spectaculoase cu nebuloasa Orion. VEZI FOTO

VISTA, Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy, este cel mai nou telescop din Paranal Observatory. Este in acelasi timp si cel mai mare telescop din lume  si are functia de cartografiere a cerului din perspectiva radiatiilor infrarosii.
Oglinda de 4,1 metri, are un unghi angular mare si senzori foarte sensibili fac din VISTA un instrument unic. Noua imagine a nebuloasei Orion arata puterea extraordinara a telescopului. Nebuloasa Orion este o cresa stelara la circa 1350 de ani lumina de Pamant. Desi nebuloasa poate fi observata cu ajutorul unui telescop normal, aceaste observatii se pot face doar cu ajutorul luminii emanate de uriasul nor in care se formeaza stelele.
Majoritatea actiunii din nebuloasa este obturata de praf, iar astronomii trebuie sa foloseasca telescope sensibile la alte lungimi de unda. VISTA a captat imagini ale nebuloasei care in mod normal nu sunt vizibile cu ochiul liber, potrivit esciencenews.com.
La fel ca si in vechile imagini, VISTA a aratat forma familiara a nebuloasei precum si zona fascinanta din imprejurul evenimentului cosmic. In centrul acestei regiunii insa se pot observa patru stele stralucitoare care formeaza Trapezium, si care fac ca praful sa straluceasca. Telescopul a aratat insa, pentru prima oara, ca exista si alte stele care nu sunt vizile in mod normal.
Telescopul si-a inceput abia acum misiunea sa de cartografiere a cerului, iar astronomii se asteapta sa descopere foarte multe fenomene galactice interesante.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: