Home > Uncategorized > Noi sateliti in formare descoperiti in inelele lui Saturn

Noi sateliti in formare descoperiti in inelele lui Saturn

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul sondei Cassini.
Daca sunteti curiosi cum se formeaza planetele din discuri de gaz si praf, atunci inele lui Saturn sunt cel mai bun loc pentru a intelege acest proces.
Astronomii au reusit sa foloseasca sonda spatiala Cassini pentru a urmari mai multe obiecte in inelele lui Saturn ( mai precis in inelul A) despre care cred ca sunt mici sateliti naturali, cu diametre de aproximativ 800 de metri.
Micii satelitti au fost identificati cu ajutorul perturbarilor pe care le provoaca in cel mai des inel din jurul lui Saturn, care are o grosime de aproximativ 10 metri. Forta gravitationala a celor noilor sateliti arunca praf si gaze pe o distanta de circa 500 metri, pe o directie perpendiculara fata de inele, potrivit Matthew Tiscareno, un cercetator care lucreaza in programul Cassini, de la Cornell University. Studiul a fost publicat in revista Astrophysical Journal Letters.
Astronomii estimeaza ca exista cateva zeci de astfel de obiecte la marginea inelului A, iar oamenii de stiinta urmaresc 11 mici sateliti de cativa ani.
„Toate planetele si toti satelitii pe care ii cunoaste orbiteaza in spatiul gol. Cu aceasta noua metoda de identificare putem urmarii sateliti individuali timp de ani de zile”, a declarat Tiscareno, potrivit discovery.com.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: