Home > Uncategorized > Norvegia: Imagini feerice cu prima aurora boreala din acest an GALERIE FOTO

Norvegia: Imagini feerice cu prima aurora boreala din acest an GALERIE FOTO

Cortinele de lumina provocate de aurorele boreale au fascinat dintotdeauna. Verde, galben, rosu, violet sau albatru invaluie cerul si pamantul intr-o lumina ireala.
Prima aurora boreala din Norvegia  a aparut anul acesta pe 7 ianuarie in nordul tarii, dar amatorii de imagini spectaculoase au avut parte de tablouri feerice in mai multe zile, pana pe 12 ianuarie, informeaza National Gegraphic.
Desi este un fenomen natural, aurora polara a fascinat dintotdeauna. Aurora polara terestra e provocata de ciocnirea unor particule incarcate electric (de exemplu electroni) din magnetosfera cu atomi din straturile superioare ale atmosferei terestre, aflate la altitudini de peste 80 km.
In general, efectul luminos este dominat de emisiunea de atomi de oxigen in straturile superioare ale atmosferei (aproximativ 200 de kilometri de altitudine), care produce tonalitatea verde. Cand se produc furtuni puternice, straturile inferioare ale atmosferei sunt atinse de vantul solar (la aproximativ 100 de kilometri altitudine), producand tonalitatea rosu inchis prin emisiunea de atomi de azot (predominanta) si oxigen. Atomii de oxigen emit tonalitati de culori variate, desi, de cele mai multe ori, se intalnesc rosul sau verdele.
Pot fi insa observate pe cer si nuante de albastru sau violet, produse de gaze mai usoare, cum ar fi hidrogenul si heliul, in timp ce nitrogenul poate adauga o nunata de rosu perdelelor verzi de lumina boreala.
Particulele solare care provoaca aurorele pot crea si furtuni geomagnetice, care pot afecta astronautii, satelitii de pe orbita Pamantului sau sistemele de comunicatii sau de alimentare cu energie de la sol.
 
 
 

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: