Home > Uncategorized > Notiunile despre univers ale omenirii ar putea fi gresite, din cauza lui Jupiter

Notiunile despre univers ale omenirii ar putea fi gresite, din cauza lui Jupiter

Descoperirile legate de cea mai mare planeta gazoasa din sistemul nostru solar ar putea schimba felul in care privim universul.
Este posibil ca masuratorile facute de Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP), ce stau la baza dovezilor cu privire la modelul standard al cosmologiei, sa fie gresite din cauza planetei Jupiter, sustin o serie de specialisti.
Cosmologia, asa cum este ea inteleasa acum, include prezenta materiei intunecate, a energiei intunecate si posibila inflatie a universului imediat dupa Big Bang. Un astrofizician crede ca observatiile facute cu ajutorul WMAP ar putea fi influentate de Jupiter si de radiatiile neuniforme ale aceste plante.
Potrivit newscientist.com, WMAP detecteaza fotoni ai fondului cosmic de microunde sau pur si simplu ecoul Big Bangului, folosind aceste masuratori pentru a determina temperatura spatiului.
Din 2007, Tom Shanks de la the University of Durham din Marea Britanie este un critic al modelului standard. Acesta a observat o serie de discrepante intre masuratorile WMAP si propriile masuratori, facute cu ajutorul razelor X, asupra unor grupuri de stele. A presupus initial ca este o problema cu propriile echipamente, deoarece avea incredere ca datele de la WMAP sunt corecte.
Pentru a calibra detectoarele de microunde, cercetatorii de la WMAP folosesc planeta Jupiter despre care se crede ca este o sursa constanta de microunde.
Acum Shanks si un studentul sau eminent Utane Sawangwit au recalibrat propriul telescop folosind galaxii care au fost si ele investigate de catre satelit. Rezultatul este, insa, un fapt despre care oamenii de stiinta de la WMAP au declarat ca nu este posibil. De exemplu, un string cosmic intr-o singura dimensiune (un defect in structura spatiu-timp) sau legi modificate ale gravitatiei ar putea explica ingramadirea de materie care acum este atribuita materie intunecate. „Daca avem dreptate, ar fi extraordinar de important pentru cosmologie”, a declarat Shanks.
Este totusi neclar de ce Jupiter ar fi de vina pentru slaba calibrare a satelitului. „Aceasta problema nu este inca rezolvata”, a mai adaugat Shanks. Lucrarea sa va parea in Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.
Pe de alta parte, echipa WMAP nu este de acord cu studiul. Ei sustin ca sursa radio observata de catre cercetatorii ce contesta rezultatele satelitului, este intr-o zona care are o temperatura usor mai ridicata decat restul, fapt care ar influenta negativ calibrarea.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: