Home > Uncategorized > O furtuna a fost detectata pentru prima oara pe o exoplaneta

O furtuna a fost detectata pentru prima oara pe o exoplaneta

HD 209458b este si prima exoplaneta descoperita in 1999.
Daca nu va place vremea cateodata pe Pamant, atunci ar trebui sa locuiti o saptamana pe HD 209458b, o planeta de tip Jupiter care orbiteaza o stea la 150 de ani lumina de noi. Pe langa temperaturile extreme, un vant groaznic poate fi observat in atmosfera, cu viteze de pana la 10.000 de kilometri pe ora.
Super furtunile sunt cauzate de distanta mica fata de steaua sa, fiind de opt ori mai aproape decat Mercur. Planeta ajunge la temperaturi de 1000 de grade Celsius, pe fata care este orientata mereu catre stea.
Potrivit discovery.com, observarea climei pe HD 209458b este o noutate in astronomie, fiind prima planeta, din afara sistemului nostru solar, despre care se cunosc asemenea detalii. Aceasta descoperire este foarte importanta pentru efortul nostru de a descoperi viata in alte parti ale universului.
HD 209458b se afla in directia constelatiei Pegas si a devenit celebra, fiind prima exoplaneta identificata, in 1999. A fost si prima exoplaneta care si-a facut cunoscuta compozitia atmosferei care include hidrogen, oxigen, carbon, metan, monoxid de carbon, dioxid de carbon si vaporit de apa.
Rafinarea metodei de detectie a permis astronomilor sa vada capteze acum lumina solara dupa ce a trecut prin atmosfera planetei. Studiul va fi publicat in revista Nature.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: