Home > Uncategorized > O noua etapa spre invizibilitate, descoperita de cativa cercetatori europeni

O noua etapa spre invizibilitate, descoperita de cativa cercetatori europeni

Cercetatorii europeni au reusit sa creeze in premiera o structura microscopica tridimensionala prin care un obiect poate fi facut sa dispara, o noua etapa spre crearea “mantiei invizibile” a vrajitorului Harry Potter, potrivit studiilor publicate joi.
Inca de acum cinci ani oamenii de stiinta au reusit sa produca metamaterialul – material compozite care nu exista in stare naturala – care permite modificarea circulatiei luminii vizibile pentru a o atrage asupra unui obiect, avand ca rezultat faptul ca obiectul respectiv nu mai este vizibil.
Aceasta structura era insa bidimensionala, in timp ce noua structura este tridimensionala, a explicat pentru AFP Nicholas Stenger, de la Institutul de tehnologie Karlsruhe din Germania, unul dintre cei trei autori ai cercetarii aparute in revista americana Science.
Prima “mantie invizibila” creata a fost cilindrica, iar obiectul care urma sa fie facut sa dispara era plasat in mijlocul acesteia. In noua cercetare obiectul a fost plasat pe o structura microscopica asemanatoare unui covor reflectorizant, iar ca urmare obiectul a devenit invizibil. “Oricare ar fi unghiul din care privim, nu se vede nimic, deoarece e tridimensional”, a explicat cercetatorul francez. Nicholas Steger a mai explicat ca aceasta structura masoara o suta de microni in lungime, 30 de microni latime si 13 in grosime (micronul e a mia parte dintr-un milimetru) si poate ascunde un obiect de zece ori mai mic. “Covorul” de invizibilitate este format din cristale fotonice, nano-structuri, care sunt dispuse intr-un anumit mod pentru a modifica propagarea luminii.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: