Home > Uncategorized > O planeta asemanatoare Pamantului ar putea fi gasita in urmatorii doi ani

O planeta asemanatoare Pamantului ar putea fi gasita in urmatorii doi ani

Date noi de la telescopul Kepler a pus comunitatea stiintifica pe jar, sugerand existenta a sute de potentiale noi planete care trebuie investigate.
In urma cu o saptamana, echipa care se ocupa de telescopul Kepler (care are ca principal scop descoperirea de noi exoplanete) a pus la dispozitia comunitatii stiintifice primele date despre cateva sute de candidati pentru rolul de planeta din afara sistemului nostu solar.
Daca pana acum se puteau detecta doar planetele masive – de consistenta lui Jupiter, Kepler a deschis o noua cale pentru oamenii de stiinta, de aceasta data catre planetele telurice. Rezultatele initiale arata ca exista foarte multe planete mici, cu mase asemanatoare Neptunului si pana la super-Pamanturi, cu o masa doar de cateva ori mai mare decat a planetei noastre.
Din nefericire, primele date concrete vor veni abia peste circa doi ani, pentru ca o planeta asemanatoare cu a noastra va avea o orbita similara, iar cercetatorii au nevoie de cateva rotatii ale acesteia in jurul propriei stele pentru a determina despre ce fel de planeta este vorba exact.
Intre timp, Kepler a identificat cel putin 300 de planete mici care  orbiteaza aproape de steaua lor, chiar la marginea zonei locuibile (asa numita Goldilocks, cu cele mai mari sanse de a dezvolta viata).
Concluzia este foarte interesanta pentru ca se sugereaza ca exista mai multe planete mici si telurice decat planete mari, gazoase. Este incurajator sa aflam ca tipul nostru de planeta, cel putin la nivelul marimii, este un lucru foarte comun in Univers.
Determinarea atmosferelor, prin metoda analizei spectrale, se poate face doar pe o raza de 100 de ani lumina. Cautarea unei planete asemanatoare cu Pamantul va fi realizata de un alt telescop spatial, mult mai puternic, numit James Webb.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: