Home > Uncategorized > O racheta inovatoare, propulsata de un motor cu plasma, ar putea zbura in 2014

O racheta inovatoare, propulsata de un motor cu plasma, ar putea zbura in 2014

O racheta noua cu plasma, construita ca alternativa pentru deplasarea catre Statia Spatiala Internationala, ar putea primi propria misiune: vizitarea unui asteroid.
Echipata cu un sistem de propulsie electric, racheta numita momentan Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket (VASIMR) este construita cu scopul de a duce in viitor astronautii catre Marte, in maxim 45 de zile, mult mai putin decat cele noua luni cat ar dura cu mijloace traditionale. O calatorie mai scurta reduce riscul expunerii astronautilor la radiatii cosmice si solare care sunt in acest moment principalul inamic al unei misiuni catre planeta rosie.
Ajungerea la un asteroid ar fi o demonstratie puternica pentru tehnologia lui VASIMR care foloseste unde radio pentru ionizarea combustibilului care ar putea fi argon, xenon sau hidrogen. Temperatura obtinuta este de 20 de ori mai mare decat cea de pe suprafata Soarelui. In locul duzelor metalice, VASIMIR va folosi campuri magnetice.
„Dintr-o data, viitorul este aici”, a declarat inventatorul VASIMR, Franklin Chang-Diaz. Acesta este si fizician si a zburat de sapte ori cu naveta spatiala, pana in 2005.
Chang Diaz a strans milioane de dolari de la investitori particulari si a ajuns la un prag critic al dezvoltarii rachetei, anul trecut, cand a executat un test cu succes al noului motor, intr-o camera vidata.
„Motorul functioneaza acum”, a spus Chang Diaz pentru Discovery News. „Avem multe obstacole si provocari, dar si foarte multa munca. Daca ne uitam la ce s-a antamplat in cei cinci ani de cand am plecat de la NASA, rezultatele sunt extraordinare”.
Ad Astra, compania fostului astronaut si actualmente fizician, va efectua primul zbor test, catre ISS, in 2014, pentru ca mai apoi sa ajunga la asteroizi in urma colabararii cu NASA, cel mai probabil in 2017, daca proiectul sau va fi aprobat.
 
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: