Home > Uncategorized > Oamenii de stiinta au creat viata artificiala in laborator

Oamenii de stiinta au creat viata artificiala in laborator

Oamenii de stiinta americani au reusit sa creeze un organism viu artificial, ceea ce ridica intrebari profunde in legatura cu esentia vietii.
Omul de stiinta american Craig Venter, un pionier in genomica, a anuntat joi ca expertii de la laboratoarele Maryland din Californ, au reusit sa creeze primele “celule sintetice” din lume – o bacterie numita Mycoplasma mycoides. “Am trecut de o bariera psihologica critica”, a declarat Venter. “A schimbat modul meu de a gandi, atat in ceea ce priveste stiinta, cat si filosofia vietii si modul in care functioneaza”, a adaugat el.
Genele bacteriei au fost construite in totalitate in laborator, “din patru sticle cu substante chimice pe un sintetizator chimic, pornind de la informatii din calculator”, a explicat expertul.
Experimentul, rezultatul unui proiect ce dureaza de 15 ani, a fost publicat in revista Science si a fost salutat drept un punct de referinta de multi oameni de stiinta si filosofi.
“Venter intredeschide cea mai profunda usa a istoriei omenirii, posibil chiar intrezarind destinul sau”, considera Julian Savulescu, profesor de origine romana considerat o autoritate in bioetica .  “Acesta este un pas catre (…) crearea de organisme vii, cu capacitati si trasaturi care nu s-ar fi putut dezvolta niciodata natural”, a adaugat el.
Bacteria sintetica are 14 secvente de marcare in genom – bucati de ADN adaugate pentru a le distinge de cele naturale. Organismele s-au comportat si s-au divizat in laborator asemeni bacteriilor naturale.
Mycoplasma mycoides a fost ales pentru ca este un microb simplu, cu care poate fi dezvoltata si dovedita tehnologia, dar nu exista o aplicare imediata. Insa oamenii de stiinta de la Institutul Venter, compania care a finantat cercetarea, intentioneaza sa progreseze rapid catre tinte mai utile, care este posibil sa nu existe in natura. Ei sunt interesati in special de alge, care pot sa capteze dioxidul de carbon din aer si sa produca combustibil.
Anul trecut, institutul a semnat un acord in valoare de 600 de milioane de dolari cu Exxon Mobil pentru a fabrica biodiesel din alge. “Am cautat mult alge naturale si nu am gasit niciuna care sa poata produce combustibilul pe care il vrem pe scara de care avem nevoie”, a subliniat Venter.
Oamenii de stiinta au construit genomul sintetic al Mycoplasma mycoides, cu cele un milion de legaturi, lipind bucati de ADN care contin fiecare circa 1.000 de legaturi. Apoi au transferat genomul complet intr-o alta bacterie M. capricolum, al carui ADN fusese indepartat.
Genomul transplantat a “inviat” celula gazda si a pus stapanire pe sistemul sau biologic. Dupa 30 de diviziuni celulare, in laboratoare au fost miliarde de bacterii sintetice M. mycoides.
“Avem nevoie de standarde doi de evaluare a sigurantei pentru astfel de cercetari radicale si aparare in fata folosirii defectuoase si abuzului de catre armata sau teroristi”, potrivit lui Savulescu.
In replica la aceasta descoperire, presedintele americyan Barack Obama a cerut comisiei de bioetica sa studieze problemele ridicate de bateria sintetica si sa prezinte un raport in sase luni.

Celula artificiala este identica cu cea naturala
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: