Home > Uncategorized > Oamenii se vor putea catara pe pereti precum Spider-Man

Oamenii se vor putea catara pe pereti precum Spider-Man

Catararea va deveni posibila datorita unui dispozitiv hi-tech, imaginat de cercetatorii de la Cornell University, statul american New York.
Un dispozitiv hi-tech de aspiratie ar putea ajuta oamenii sa mearga pe pereti sau sa creeze suprafete adezive care pot fi activate si dezactivate cu un simplu buton.
Inventia, inspirata de o broasca testoasa care poate sa suporte in spinare o forta de 100 de ori mai mare decat propria greutate, utilizeaza tensiunea superficiala a apei pentru a crea o suprafata adeziva. In acest fel, s-ar putea crea incaltari sau manusi lipicioase, sunt de parere cercetatorii americani de la Cornell University, citati de Tech News Daily.
Dispozitivul este format dintr-o suprafata neteda superioara dotata cu mici orificii, fiecare de cateva sute de microni diametru. O alta suprafata neteda aflata dedesubt tine apa. Intre acestea se afla un strat poros. O baterie de 9 volti alimenteaza un camp electric care face ca apa sa razbata prin orificii spre stratul superior. Tensiunea de suprafata creata de micile picaturi face ca dispozitivul sa se prinda de o alta suprafata, in acelasi fel in care doua lamele umede de sticla se lipesc una de alta. In clipa in care electricitatea este intrerupta, orice legatura dispare.
In clipa de fata un prototip al cercetatorilor americani are 1.000 de orificii si poate tine laolalta doar 30 de grame, echivalentul a 70 de agrafe. Testele au dovedit insa ca un dispozitiv patrat cu latura de 2,5 centimetri, cu orificii mai mici si mai multe, poate tine aproape 7 kilograme.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: