Home > Uncategorized > Opportunity, robotelul trimis pe Marte, a inceput sa gandeasca singur

Opportunity, robotelul trimis pe Marte, a inceput sa gandeasca singur

Cele doua rovere trimise pe Marte pentru explorare, Spirit si Opportunity, si-au depasit durata de viata asteptata cu mai bine de sase ani, dar sa nu credeti ca a fost afectata capacitatea lor „mentala”.
Cu ajutorul inginerilor de la Jet Propulsion Labs al NASA, cei doi robotei de explorare au devenit mai destepti odata cu varsta. Raspunsul este simplu. Software din ce in ce mai complicat si eficinet este trimis constant catre cei doi exploratori pentru a-i ajuta sa indeplineasca misiuni din ce in ce mai dificile. In cazul lui Opportunity, acesta alege acum ce roci sa studieze fara ajutorul inginerilor de la sol. Intr-un fel, roverul gandeste singur, fiind primul robot care decide singur misiunea.
Dupa upgrade, computerului lui Opportunity poate studia fotografii realizate cu camera sa de navigare si poate scana roci care indeplinesc anumite criterii. Acesta cauta practic roci ciudate (pentru cercetatori, rocile ciudate inseamna interesant), le ridica de jos pentru a face poze mai indeaproape si le marcheaza pentru un studiu mai aprofundat. In trecut, imaginile trebuiau trimise pe Pamant pentru a fi studiate pentru o decizie care venea cateva zile mai tarziu. Aceste decizii sunt luate acum in timp real de catre rover, potrivit discovery.com.
„Am petrecut multi ani invatand roverele acest comportament”, a declarat Tara Estlin, liderul grupului care se ocupa cu dezvoltarea softwului de inteligenta artificiala. “In urma cu sase ani nu credeam ca vom avea ocazia sa folosim aceasta tehnologie pe Opportunity”.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: