Home > Uncategorized > Pacientii cu paralizie s-ar putea deplasa cu ajutorul respiratiei

Pacientii cu paralizie s-ar putea deplasa cu ajutorul respiratiei

Oamenii de stiinta din Israel au dezvoltat un “detector de respiratie” care i-ar putea ajuta pe pacientii cu paralizie totala sa navigheze pe internet sau sa-si miste scaunul cu rotile.
Dispozitivul care se afla in teste la Institutul Weizmann din Rehovot, Israel, detecteaza schimbarile de presiune din cavitatea nazala si le transforma in semnale electrice. “Detectorul de respiratie” poate fi conectat la un soft special si folosit pentru a misca cursorul unui mouse sau pentru a controla un scaun cu rotile.
Aparatul a fost testat pe mai multe persoane care sufera de paralizie totala. O femeie de 51 de ani, care in urma unui atac cerebral nu se poate misca, nu poate vorbi si nici macar clipi, a putut sa comunice pentru prima data folosind aceasta tehnologie, relateaza telegraph.co.uk. Dupa 19 zile in care a exersat timp de 20 de minute pe zi cum sa-si controleze respiratia, ea a putut sa scrie un mesaj familiei. Un alt barbat, care este paralizat total de 18 ani, din cauza unui accident de masina, si-a scris numele dupa numai 20 de minute de exercitii, spun oamenii de stiinta.Noam Sobel, neurobiolog la Institutul Weizmann, a dezvoltat dispozitivul aproape din greseala. Dr. Sobel studiaza modul in care creierul proceseaza mirosul si spune ca i-a venit ideea lucrand cu un olfactometru, aparat folosit pentru aprecierea acuitatii olfactive. Desi alti cercetatori isi exprima scepticismul cu privire la eficienta dispozitivului, sustinand ca pacientii paralizati nu isi pot controla suficient sistemul muscular, Dr. Noam Sobel raspunde ca tehnologia este inca in teste si dezvoltare.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: