Home > Uncategorized > Pacientii in stare vegetativa pot sa raspunda intrebarilor

Pacientii in stare vegetativa pot sa raspunda intrebarilor

Oamenii de stiinta au reusit sa patrunda in mintea unui om al carui creier a fost afectat si sa comunice cu gandurile acestuia.
Metoda folosita de cercetatorii din Marea Britanie si din Belgia utilizeaza o noua metoda de scanare cerebrala. Cercetatorii au detectat constienta in cazul a trei pacienti diagnosticati anterior ca fiind in stare vegetativa, relateaza BBC News. Acesti pacienti sunt treji, nu se afla in coma, dar nu au constienta din cauza deteriorarii creierului.
Oamenii de stiinta au folosit imagerie prin rezonanta magnetica functionala care arata activitatea creierului in timp real. Acestia au cerut pacientilor si voluntarilor sanatosi sa isi imagineze ca joaca tenis in timp ce erau scanati la nivel cerebral. Atat in cazul voluntarilor, cat si la patru din cei 23 de pacienti s-a observat stimularea unei activitati in cortexul premotor, partea din creier responsabila cu miscarea.
Unul dintre pacienti, un belgian ranit in urma unui accident auto acum sapte ani, a fost capabil sa raspunda in acest fel, cu da sau nu, la o serie de intrebari. Acesta a raspuns cu ajutorul mintii la cinci din sase intrebari legate de propria sa viata.
Cercetarea ar putea conduce la o mai buna tratare a pacientilor. Astfel, daca pacientii sufera de o durere li s-ar putea administra calmante la cerere, la fel cum acestia pot fi intrebati despre propria stare emotionala.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment