Home > Uncategorized > Particula fantoma, neutrinul tau, observat pentru prima oara

Particula fantoma, neutrinul tau, observat pentru prima oara

Cercetatorii de la experimentul OPERA Gran Sasso National Laboratory au observat pentru prima oara un neutrin tau, o particula elementara foarte greu de detectat.
Detectarea unei particule tau este unul dintre cele mai rare evenimente in fizica, fiind vorba de fapt de o oscilație a neutrinului, in care o particula se schimba in alta.
Chiar daca nu pare un lucru important, semnificatia acestei descoperiri este extraordinara. Prin urmare, plasare in context ar putea explica mai bine de ce este atat de importanta o particula atat de mica.
Neutrinii sunt particule subatomice care calatoresc aproape de viteza luminii. Cele doua caracteristici definitorii ale neutrinilor este ca sunt neutrii si pana de curand se credea ca nu au nici masa. Sunt extrem de dificil de detectat pentru ca interactioneaza foarte rar cu orice tip de materie, chiar daca sunt cele mai raspandite particule din univers. Doar una dintre 1000 de miliarde de neutrini produsi de Soare va interactiona cu un atom de pe Pamant. Isaac Asimov le-a numit „particulele fantoma”.
Potrivit discovery.com, modelul standard al fizicii particulelor prezice existenta a trei feluri de neutrini: electronic, miuonic si tau. Cei mai comuni sunt neutrinii solari care provin de la steaua noastra, mai precis de la procesele nucleare din centrul sau. Cand un netron dintr-un atom se descompune produce un proton, un electron si un neutrin. Aceste particule „fantomatice” au o oscilatie care le face cameleonice, putand avea trei manifestari diferite, adica cele descrise mai sus.
Fizicienii au studiat acest fenomen timp de 15 ani, dar in timp ce mai multe experimente au produs dovezi care verificau oscilatia particulelor, de fiecare data insa urmarea un anumit tip de neutrin. Nu aveau insa experimentul care sa dovedeasca, de exemplu, ca un neutrin tau ar putea aparea dintr-un fascicul de neutrini miuonici . A durat patru ani, dar raspunsul este acum afirmativ.
Cercetatorii de la OPERA au receptionat neutrinii lor de la CERN. Protonii erau loviti de o tinta fixa, creanu-se mezoni instabili care se descompuneau in netrini miuonici. Detectorul OPERA, la 732 de kilometri distanta, a surprins un neutrin tau, produs de experimentul de la CERN. Nu pare mult, dar este cu siguranta o piatra de hotar in fizica particulelor elementare.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: