Home > Uncategorized > Particula lui Dumnezeu ar fi fost descoperita, potrivit unui cercetator italian

Particula lui Dumnezeu ar fi fost descoperita, potrivit unui cercetator italian

Un zvon pornit de un fizician din Italia a pus pe jar intreaga planeta.
Bosonul Higgs este cea mai vanata particula si s-ar putea ca asteptarea noastra sa ia sfarsit in curand. Fizicianul Tommaso Dorigo de la Universitatea din Padua a scris despre o posibila descoperire a particulei de catre acceleratorul Tevatron de la Fermi National Accelerator Laboratory din Batavia, Illinois.
„Mi-a ajuns la urechi, din doua surse diferite, ca un experiment de la Tevatron va produce dovezi cu privire la un semnal de la bosonul lui Higgs. Nu se fac afirmatii definitive, dar se vorbeste de un rezultat neasteptat”, scrie Dorigo pe blogul sau. Din nefericire fizicianul nu da prea multe detalii, dar daca este adevarat atunci va fi o descoperire extraordinara.
Bosonul Higgs, numit in mod literar si „particula lui Dumnezeu”, a fost propus pentru a explica de ce particulele au masa. Este singura particula din modelul standard care nu a fost inca identificata. Descoperirea ei ar confirma teoria, iar un esec ar insemna ca trebuie sa ne indreptam catre teorii mult mai exotice si interesante.
Tevatronul a facut progrese in ultimii ani in cautarea particulei, iar datele culese de catre experimentele DZero sau CDF au micsorat zona unde ar putea fa identificat bosonul lui Higgs. Potrivit New Scientist, in 2009, oamenii de stiinta de la Tevatron au spus ca vor avea suficiente date pana la sfarsitul lui 2011 fie pentru a confirma sau pentru a infirma existenta particulei si au estimat ca au 50% sanse sa o descopere pana la sfarsitului lui 2010.
Este dificil de apreciat validitatea zvonului, dar vom avea cu siguranta mai vesti in curand de la Paris unde fizicieni din toata lumea se vor intalni, timp de mai multe saptamani, pentru a-si prezenta rezultatele la „International Conference on High Energy Physics”.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: