Home > Uncategorized > Particulele lui Dumnezeu: bosonul Higgs nu mai este singur

Particulele lui Dumnezeu: bosonul Higgs nu mai este singur

Cele patru particule suplimentare au fost propuse, intr-un studiu, de trei fizicieni de la Fermilab, printre care se afla si romanul Bogdan Dobrescu. Acesta a explicat pentru REALITATEA.NET care este importanta acestui experiment si ce efecte va avea el.
Un studiu publicat de fizicienii Bogdan Dobrescu, Adam Martin si Patrick Fox, de la Fermilab, arata ca ar putea exista inca patru particule in afara de mult ravnitul boson Higgs (particula lui Dumnezeu cum a fost numita de cativa ani).
Descoperirea particulei Higgs este principalul scop pentru care a fost construit LHC-ul, dar acum se pare ca cercetatorii de la granita dintre Elvetia si Franta vor avea mai mult de munca pentru ca trebuie sa identifice o pleiada de alte particule, pana acum acestea nefiind nici macar intuite.
In acest moment, teoria general acceptata este cea a Modelului Standard. Acesta intruneste toate particulele elementare descoperite pana acum, dar este considerat incomplet pentru ca nu tine cont de gravitatie. Bosonul Higgs ar putea explica de ce aceste particule, si materia in general, au masa. Chiar daca modelul actual este incomplet, a fost verificat de nenumarate experimente si pana la proba contrarie este singurul valabil.
Asa cum a explicat cercetatorul stiintific, Bogdan Dobrescu, de la Fermilab, pentru REALITATEA.NET, experimentul Dzero este un detector (de 5000 tone) care analizeaza rezultatele  ciocnirilor dintre protoni si anti-protoni la acceleratorul de particule numit Tevatron  (va puteti imagina acest accelerator ca fiind un fel de microscop urias – de 6km lungime – iar Dzero ca fiind “ochiul” care vede semnalul venit de la microscop).
Un experiment care s-a incheiat recent la Dzero, si despre care REALITATEA.NET a relatat anterior, a aratat o asimetrie intre materie si antimaterie. Mai precis, fizicienii au descoperit o diferenta de 1% intre mounii si antimuonii produsi prin descompunerea particulelor cunoscute sub numele de mezoni B (muoni care au un quark bottom). Aceasta diferenta de 1% ar putea explica de ce materia si antimateria nu s-au anihilat dupa Big Bang si de ce existam.
„Explicația noastra a acestei asimetrii implica existenta a 4 particule noi in afara bosonului Higgs, cu niste proprietati  fizice prezise precis. Implicațiile pentru LHC sunt interesante, avand in vedere ca aceste particule noi, daca exista, vor putea fi studiate in detaliu la LHC”, a declarat Bogdan Dobrescu. Studiul celor trei cercetatori a fost deja publicat in varianta online, pe arxiv.org.
Bogdan Dobrescu a mai explicat, insa, ca rezultatele de la Dzero nu vor fi acceptate de comunitatea internationala pana cand nu vor fi verificate de un alt experiment. Exista posibilitatea ca rezultatul respectiv sa fie doar o fluctuatie statistica datorata mecanicii cuantice (Dzero insa a calculat aceasta probabilitate ca fiind mai puțin de 0.5%) sau o eroare de masuratoare, dar adevarul va fi cunoscut probabil intr-un an.
Cercetatorul stiintific Bogdan Dobrescu lucreaza la Fermilab din anul 2002. Se ocupa de teoria fizicii particulelor si are rolul de a interpreta, in mod matematic, rezultatele experimentale si de a propune noi cautari experimentale.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: