Home > Uncategorized > Pendulul lui Foucault s-a stricat

Pendulul lui Foucault s-a stricat

Pendulul lui Foucault, un experiment foarte important in fizica si cosmologia moderna, s-a stricat definitiv.
In 1851, omul de stiinta francez Leon Foucault a facut o demonstratie senzationala la Paris in care a aratat ca Pamantul are o miscare de rotatie, in fata unui grup de demnitari, printre care se afla si Napoleon al III-lea. A suspendat o greutate de alama, cu ajutorul unui cablu, de tavanul Pantheon-ului din Paris, pentru a crea un pendul si i-a dat un impuls pentru a se misca liber, in orice directie, de-a lungul axei verticale.
Pe masura ce trecea timpul, pendulul si-a schimbat pozitia ca raspuns la mișcarea de rotatie a Pamantului. Desi oamenii de stiinta stiau ca Pamantul se roteste in jurul axei sale, nu exista nici o modalitate de a demonstra acest fapt, dincolo de orice indoiala. Pendulul este o dovada atat de simpla si de eleganta incat a devenit cea mai importanta contributie a lui Foucault la stiinta.
Din nefericire, pendulul original a lui Foucault s-a stricat definitiv dupa ce cablul care il sustinea s-a rupt, greutatea de alama lovindu-se puternic de podeaua de marmura a Muzeului de Arte si Meserii din Paris. Nu este prima oara cand pendulul a fost in pericol. In mai 2009, in timpul unei petreceri, unul dintre invitati a luat pendulul in mana si l-a izbit de o bariera de securitate. Instrumentul a suferit insa doar daune minore.
Istoricul Amir D. Aczel, de la Universitatea din Boston, a deplans, impreuna cu comunitatea internationala de oameni de stiinta, pierderea pendulului si a spus ca este „ca si cum una dintre statuile de neinlocuit de la Vatican s-ar fi spart”.
Potrivit discovery.com, chiar daca originalul avea o semnificatie deosebita, exista insa o replica foarte buna la Pantheon-ul din Paris, fara sa se puna la socoteala alte muzee de pe tot globul.
Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: