Home > Uncategorized > Pestii arhitecti, o piesa de baza in ecosistemul din Golful Mexic

Pestii arhitecti, o piesa de baza in ecosistemul din Golful Mexic

Grouperii rosii (Epinephelus morio) isi construiesc structuri in nisip, in golful Mexic si de-a lungul coastei de sud-est a Statelor Unite, dar oamenii de stiinta nu stiau cat de talentati erau pestii si cat de mult conteaza “spiritul” lor arhitectonic in ecosistem.
Pestii excaveaza si mentin un sistem complex de caverne, in timpul procesului indepartand nisipul de pe roci. Pestii restructureaza fundul marii intr-o matrice 3D, rocile descoperite incurajand dezvoltarea unor noi corali si al unui intreg sisteme ecologic, potrivit livescience.com.
Intregul ansamblu ofera adapost pentru homari si alti pesti, inclusiv hrana necesara pentru grouperii rosii, care nu mai trebuie sa munceasca pentru hrana. „Creatiilor lor atrag femelele, pesti specilizati in consumul de paraziti, precum si o varietate de pesti pradatori”, a declarat Felicia Colemen, directorul de la Florida State University’s Coastal and Marine Laboratory. „ Nu este de mirare ca pestii sunt sedentari pentru ca sunt suficienti de destepti pentru a face ca totul sa vina la ei”.
Descoperirile anuntate in aceasta saptamana au fost publicare in editia online, din 9 ianuarie, The Open Fish Science Journal. Studiul este foarte folositor pentru ca arata cat de important este rolul grouperului rosu intr-un ecosistem interconectat.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: