Home > Uncategorized > Picturi rupestre vechi de 35.000 de ani, descoperite in Romania

Picturi rupestre vechi de 35.000 de ani, descoperite in Romania

Speologii romani au descoperit intr-o pestera din Muntii Apuseni cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrala. Desenele dateaza din paleolitic si au o vechime de 3.500 de ani.
Picturi rupestre vechi de 35.000 de ani, descoperite in Romania
“Este pentru prima data in Europa Centrala cand arta atat de veche a fost descoperita si confirmata”, au declarat, intr-un comunicat comun, Federatia Romana de Speologie si francezul Jean Clottes, expert al UNESCO, informeaza AFP, citat de www.expatica.com.
Potrivit lui Viorel Lascu, seful Federatiei Romane de Speologie, picturile descoperite in pestera Coliboaia, din apropiere de orasul Beius, infatiseaza animale, inclusiv un cal, un bizon, capete de ursi si chiar un rinocer. cercetatorii romani au dat peste aceste picturi cu trei sau patru luni in urma, a spus Lascu.
Este o descoperire majora, iar autenticitatea picturilor este certa, a declarat Clottes, expertul chemat de speologii romani pentru certificarea descoperirii. Echipa lui Clottes a inclus speologi, un paleontolog, un arheolog si doi specialisti in picturi rupestre. Acestia au estimat ca picturile in vopsea neagra au fost realizate cu 2.500-3.500 de ani in urma si sunt convinsi ca datarea cu carbon le va confirma prezumtia.
Pestera Coliboaia are o lungime totala de 750 de metri si este situata la o altitudine de 560 de metri, in Muntii Bihorului.
 
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: