Home > Uncategorized > Pluto ar putea face parte din grupul planetelor pitice, impreuna cu alte 50 de corpuri planetare

Pluto ar putea face parte din grupul planetelor pitice, impreuna cu alte 50 de corpuri planetare

Un studiu prezentat la Proceedings of the 9th Australian Space Science Conference, clubul „planetelor pitice”, din care face parte si Pluto, ar trebui sa inceapa sa primeasca noi membri, avand peste 50 de vecini care se incadreaza in acest grup.
Desi Pluto a fost scos din „clubul” planetelor de catre International Astronomical Union in urma cu patru ani, dezbaterea continua cu la fel de multa pasiune. Ramane insa descoperirea lui Eris, in 2005, de catre o echipa condusa de profesorul Mike Brown de la Caltech. Eris este cu 30% mai mare decat Pluto, fapt care ar fi trebuit sa il propulseze direct la rangul de planeta. In schimb Eris a pus in miscare evenimente care au schimbat felul in care privim sistemul solar.
Brown a descoperit peste 100 de obiecte in centura Kuiper, iar in acest moment, sistemul nostru solar are sase planete pitice: Eris, Makemake, Haumea, Quaoar si Pluto, in centura Kuiper si Ceres in centura de asteroizi de langa Marte. Profesorul propune ca peste 50 de corpuri noi, din centura Kuiper, sa fie integrate in noua categorie de planete pitice.
„Majoritatea obiectelor din sistemul nostru solar au forme iregulare, la fel ca un cartof”, a declarat Charley Lineweaver de la Australian National University din Canberra. „Daca un obiect este suficient de mare pentru a deveni rotund, atunci ar trebui clasificat ca o planeta pitica”.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: