Home > Uncategorized > Polii magnetici ai Pamantului au fost la ecuator

Polii magnetici ai Pamantului au fost la ecuator

Unele roci de pe Pamant prezinta o serie de variatii ciudate in magenetism, iar acum se crede ca miscarea polilor magnetici pana aproape de ecuator este sursa aceste schimbari.
Polii magnetici ai Pamantului sunt in acest moment in apropierea polilor geografici. Geologii au presupus ca acest lucru a fost adevarat si in trecut, cu mici variatii. Prin urmare au folosit roci vulcanice, care in momentul formarii au inregistrat si directia si puterea campului magnetic, pentru a determina latitudinea si longitudinea lor si pentru urmari miscarea continentelor de-a lungul timpului.
La aplicarea acestui procedeu pentru rocile din America de Nord si Europa a aparut insa o problema. In ambele cazuri au gasit roci care se aflau la ecuator in urma cu 500-600 de milioane de ani, iar in aceeasi perioada de timp alte pareau ca au fost la poli. Acest lucru sugera faptul ca placile tectonie si continentele s-au deplasat cu mai mult de 45 de centimetri pe an, de doua ori mai repede decat viteza actuala. Aceasta viteza nu poate fi explicata nici printr-un fenomen in care intreaga crusta a Pamantului s-ar fi deplasat simultan, asa cum teoretizeaza unii oameni de stiinta, potrivit revistei New Scientist.
In schimb, Alexandra Abrajevitch de la Universitatea Kochi din Japonia si Rob Van der Voo de la Universatea Michigan sugereaza ca polii s-au deplasat brusc cu 90 de grade, ajungand in dreptul ecuatorului. Campul magnetic al planetei este generat de rotatia nucleului solid al Pamantului. Schimbarea in vascozitate, grosime si conductivitate a mantalei lichide din jurul nucleului ar fi putut duce la miscarea polilor.
David Stevenson de la Caltech a spus ca un pol magnetic ecuatorial este posibil, dar nu este sigur ce mecanism ar putea misca polul pana la ecuator, suficient de mult timp pentru a lasa o urma in roci.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: