Home > Uncategorized > Racheta spatiala romaneasca HELEN 2 va efectua un zbor de test

Racheta spatiala romaneasca HELEN 2 va efectua un zbor de test

Un test premergator lansarii rachetei spatiale romanesti Helen 2, realizat de Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), in colaborare cu Aeroclubul Romaniei si Federatia Aeronautica Romana, va avea loc in dimineata zilei de 27 aprilie 2010, in zona Hoghiz (Rupea) – Brasov, informeaza un comunicat.
Un teste al rachetei spatiale romanesti Helen 2 este programat pentru marti, de la ora 07.30, cu decolare din zona localitatii Hoghiz (Rupea) – Brasov, E60 (DN 13), pe drumul Brasov – Targu Mures, la aproximativ 5 km fata de Rupea, 2 km fata de Hoghiz.
In timpul acestui zbor, capsula presurizata a Treptei 1 a rachetei Helen 2 si capsula ELL (European Lunar Lander) vor fi ridicate de un balon pilotat, cu aer cald. Obiectivul principal al misiunii este testarea avionicii si a sistemelor de transmisie TV in direct de la bordul rachetei Helen 2. Echipajul balonului va fi format din Mihai Ilie – pilot, Mugurel Ionescu – copilot si Dumitru Popescu – operator al echipamentelor rachetei Helen 2.
Acest zbor face parte din programul competitiei internationale de astronautica Google Lunar X Prize. Racheta spatiala Helen 2 va fi lansata in curand din largul Marii Negre, in cadrul Misiunii 4, programata pentru luna iunie, au anuntat pentru MEDIAFAX reprezentantii ARCA. ARCA este o organizatie nonguvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale.
In decursul a zece ani, ARCA a dezvoltat trei mari programe de cercetare aerospatiala: Demonstrator, Stabilo si Haas-ELE. Racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor din lume realizat din materiale compozite, reutilizabile, a fost lansata cu succes pe 9 septembrie 2004, de la Baza Fortelor Aeriene de la Capul Midia, de pe tarmul Marii Negre.
Stabilo este un vehicul racheta in doua trepte, lansat din aer, care a executat doua zboruri pana in prezent. In 2006, la Onesti, racheta Stabilo a fost lansata si transportata in stratosfera, la o altitudine de 14.700 de metri. Stabilo a mai efectuat un zbor in 2007, in poligonul de la Capul Midia, cand a fost lansata la 12 kilometri altitudine, in stratosfera, ocazie cu care s-a urmarit si posibilitatea de colaborare cu aviatia militara si civila romana.
ARCA participa, din 2008, la Competitia Google Lunar X Prize, care ofera un premiu de 30 milioane de dolari echipei care lanseaza pe Luna o racheta cu un robot care sa aselenizeze. In acest sens, ARCA dezvolta sonda lunara ELE si racheta lansatoare de sateliti Haas. In 2009, ARCA urma sa efectueze un zbor de testare, din largul Marii Negre, al rachetei Helen, lansata cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume.
Conditiile meteorologice nefavorabile au impiedicat buna desfasurare a testului si au dus la amanarea lui pentru 2010. Lansarea rachetei Helen are un dublu scop: pe de o parte, lansarea primei rachete spatiale romanesti, iar pe de alta parte, testarea de subansamble pentru lansatorul lunar Haas.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: