Home > Uncategorized > REALITATEA.NET va prezinta conspiratii celebre. Episodul 28: Mitul existentei istorice a lui Isus

REALITATEA.NET va prezinta conspiratii celebre. Episodul 28: Mitul existentei istorice a lui Isus

Oamenii au avut intotdeauna o inclinatie catre conspiratii, iar civilizatia umana nu a dus lipsa de incidente neelucidate in ultima suta de ani. REALITATEA.NET va aduce o colectie a celor mai cunoscute si dezbatute teorii conspirationiste.
Exista o teorie care afirma ca Isus nu a existat niciodata si ca de fapt a fost o personificare a unui salvator ideal sau a unei fiinte mistice de care au fost atasate in mod superficial anumite eveniment istorice ulterior.
Cei care propun aceasta ipoteza, a unei existente mistice si abstracte a lui Isus, sunt de parere ca evangheliile au fost inspirate din predicatori ai timpului respectiv. Acestia nu au fost insa fondatorii crestinismului, considerandu-se ca aceasta religie s-a nascut, in mod organic si progresiv, dintr-un elenism iudaic.
Partizanii acestei idei atrag atentia asupra lipsei de mentionari in literatura contemporana cu Isus, scrisa in primul secol si asupra similaritatilor dintre figura crestina a salvatorului si alte zeitati populare ale timpului, cum ar fi Dionisos, Osiris si Mithras.
Exista trei argumente folosite pentru sustinerea acestei teorii controversate. Primul se refera la putinele referinte cu privire la Isus in documentele vremii. Cea mai veche sursa o reprezinta epistolele lui Paul. Avocatii teoriei mitului lui Hristos afirma ca detalii biografice sunt destul de rare in literatura crestina timpurie, prin urmare epistolele sunt considerate ca ilustrare a credintei intr-un salvator mitic care a fost transformat in istorie relevanta, intr-o maniera alegorica, de catre evanghelii.
Marturiile parintilor apostolici, cum ar fi Clement Romanul si Ignatius din Antioh, care impartaseau o credinta timpurie intr-un Isus istoric, precum scrierile lor, sunt considerate falsuri grosolane sau extrapolari fara nici o valoare. Nici alti istorici ai vremii, cum ar fi Tacitus, nu sunt considerati de incredere pentru ca s-ar fi inspirat din povestiri care nu erau la prima relatare, ajungand sa promoveze o idee la nivel de fapt istoric.
Al treilea argument prezentat in conexiune cu mitul existentei lui Hristos este ca informatiile gasite in Biblie au similaritati cu povesti evreiesti si pagane care au existat inainte de Noul Testament. Se fac multe paralele intre Isus si personaje din Vechiul Testament cum ar fi Moise si Iosif. De exemplu, potrivit unor surse mitologice, Mithras s-a nascut dintr-o mama virgina, Horus avea 12 discipoli, Attis a fost crucificat, Osiris a inviat din morti etc. Potrivit mitului lui Hristos, comunitatile au adaptat diverse mitologii la societatea in care traiau, oglindind necesitatile spirituale ale momentului.
Acesta teorie a mitului a intrat in cultura noastra populara printr-o varietate de metode. Filme precum Zeitgeist si Religulous discuta aceasta ipoteza. Pe de alta parte, personaje importante din domeniul stiintei, precum profesorul Richard Dawkins, sprijina o miscare numit „Noul Ateism” care pune sub semnul intrebarii rolul religiei in societate si a chiar existenta istorica a personajului Isus.
Mitul lui Hristos nu are insa suport in cercurile academice din lume, in randurile carturarilor biblici si a istoricilor clasici. Nu este luata in considerare si este vazuta la pseudo-stiinta, fiind comparata cu alte teorii considerate ridicole care au aparut de curand: Pamantul este totusi plat, negarea Holocaustului si falsa aselenizare.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: