Home > Uncategorized > REALITATEA.NET va prezinta conspiratii celebre. Episodul 31: Cercuri bizare in lanuri de grau

REALITATEA.NET va prezinta conspiratii celebre. Episodul 31: Cercuri bizare in lanuri de grau

Oamenii au avut intotdeauna o inclinatie catre conspiratii, iar civilizatia umana nu a dus lipsa de incidente neelucidate in ultima suta de ani. REALITATEA.NET va aduce o colectie a celor mai cunoscute si dezbatute teorii conspirationiste.
Cercurile din lanuri sunt diagrame create prin aplatizarea unei culturi de grau, orz, secara sau porumb. Termenul de „crop circles” a fost introdus in Oxford English Dictionary in 1990. In 1991, doua persoane, Doug Bower si Dave Chorley au recunoscut ca au inceput acest fenomen in 1978. Inaintea acestei marturisiri, multi credeau ca aceste forme nu erau facute de oameni. Chiar si dupa devoalarea glumei, ufologii si cei care cred in paranormal continua sa ofere explicatii alternative.
Prima si cea mai importanta dovada a celor care sustin ca multe dintre aceste cercuri nu au la baza implicarea omului, ci au origini care tind catre supranatural, este un material publicat in 1880, in revista Nature si republicat in ianuarie 2000, in Journal of Meteorology, in care cercetatorul amator John Rand Capron a deschis un fenomen interesant: „Furtunile din aceasta parte a Western Surrey au fost foarte violente, iar efectele lor destul de curioase. Cand vizitam ferma unui vecin am descoperit un lan de grau doborat la pamant, dar nu in intregime, dar in anumite forme, care privite de la distanta pareau a fi cercuri. Nu am reusit sa gasesc nici o explicatie pentru formele ciudate, nici sa imi dau seama daca au fost facute de ploaie sau vant. A fost sugerata existenta unui fel de vant ciclonic…”.
De la aparitia lor in media, in anii 1970, cercurile au fost un subiect de speculatii ale pseudo-cercetatorilor in domeniul paranormalului, OZN-urilor si a anonomaliilor de tot felul, variind de la fenomene stranii meteorologice si pana la mesaje de la extraterestrii.
Proximitatea unor asemenea cercuri de situri vechi precum Stonehenge a facut ca mai multi adepti ai curentului New Age sa includa presupusul fenomen in sistemul lor de credinte, inclusiv faptul ca ar fi create deasupra liniilor de energie ale Pamantului.
Pricipaulul motiv de critica ale acestui fenomen este insa ca inafara de marturiilor directe, nu exista nici o dovada ca ar avea o cu totul alta sursa, iar majoritatea pot fi explicate foarte usor.
In 1997, in cartea The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark, Carl Sagan a discutat posibilitatea ca cercurile sa fi foast facute de extraterestri. Sagan a conchis ca nu exista nici o dovada empirica care sa lege OZN-urile de acest fenomen.
In 1999, cercetatorul Colin Andrews a primit fonduri de la Laurence Rockefeller pentru a investiga fenomenul. Andrew a alcatuit o echipa care a studiat cerurile si a concluzionat ca 80% dintre ele prezentau semne clare ca erau facute de oameni, dar nu a gasit asemenea dovezi la restul de 20%. Rezultatul descoperirilor sale este controversat si in ziua de astazi.
Suportul fanilor si a celor care credeau intr-o teorie a conspiratiei cu privire la cercurile bizare, a scazut in timp, dar in ciuda dovezilor si a marturisirilor partilor vinovate, exista in continuare foarte multi oameni care cred ca exista si un numar restrans de asemenea forme ce nu pot fi explicate prin simplul amestec al oamenilor. Ceva trebuie sa fie in neregula.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: