Home > Uncategorized > Romania a aderat la Agentia Spatiala Europeana

Romania a aderat la Agentia Spatiala Europeana

Acordul de aderare a Romaniei la Conventia de constituire a Agentiei Spatiale Europene a fost semnat, joi, la sediul MAE, in prezenta ministrului de Externe, Teodor Baconschi.
Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a participat astazi, 20 ianuarie 2011, la semnarea Acordului de Aderare a Romaniei la Conventia Agentiei Spatiale Europene (ESA) de catre Jean-Jacques Dordain, directorul general al ESA si Marius-Ioan PISO, directorul general si presedinte al Agentiei Spatiale Romane (ROSA).
Semnarea Acordului reprezinta incheierea unui proces de negociere intre autoritatile romane si Agentia Spatiala Europeana si de pregatire a entitatilor romane pentru participarea la programele si proiectele ESA. Accesul direct la sistemele spatiale ESA va permite tarii noastre dezvoltarea unor aplicatii spatiale pentru agricultura, mediu, transporturi, masurarea dezastrelor naturale si telemedicina.
Aderarea Romaniei la Agentia Spatiala Europeana, cea mai importanta organizatie interguvernamentala europeana cu caracter stiintific si tehnologic si cu rol major in domeniul securitatii, reprezinta un moment semnificativ pentru participarea si cooperarea Romaniei in cadrul acestui proces”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
Ministrul Baconschi si-a exprimat speranta ca Romania va avea o contributie importanta in cadrul organizatiei si ca va exista o buna colaborare intre Agentie si autoritatile romane.
Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe, in prezenta a numerosi reprezentanti guvernamentali, parlamentari si membri ai comunitatii stiintifice si academice romanesti
Agentia Spatiala Europeana (ESA) este o organizatie interguvernamentala fondata in 1975, avand 18 state membre (16 din UE, plus Elvetia si Norvegia). Dintre tarile fostului Pact de la Varsovia, Cehia este singura admisa ca membru (in anul 2009), Romania fiind a doua. ESA este considerata cea mai importanta organizatie interguvernamentala europeana cu caracter stiintific si tehnologic si cu rol important in domeniul securitatii.
Romania a incheiat primul Acord cu ESA in 1992, care a fost ratificat prin Legea nr. 40/1993, fiind urmat de alt acord in anul 1999. Incepand cu 2006, Romania este Stat European Cooperant al ESA, statut ratificat prin Legea nr.1/2007.
Statutul de stat membru cu drepturi depline al ESA permite accesul organizatiilor din Romania la toate programele derulate, aceasta constituind un important transfer de tehnologie.
In conformitate cu decizia Consiliului Agentiei Spatiale Europene din 16 decembrie 2010, Romania a fost acceptata in unanimitate ca membru cu drepturi depline in cadrul ESA .
Apartenenta Romaniei la ESA ofera importante oportunitati si garantii, atat pentru nivelul cercetarii-dezvoltarii, dar si pentru industria nationala de inalta tehnologie, care se va putea dezvolta stabil, cu garantarea locurilor de munca pe termen lung.
Agentia Spatiala Romana (ROSA) a fost infiintata in 1991 si reorganizata printr-o Hotarare a Guvernului in 1995 ca institutie publica finantata integral extrabugetar in sistemul Ministerului Cercetarii si Tehnologiei (in prezent  Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului). ROSA este coordonatorul la nivel national al activitatilor din domeniul spatial.
Misiunea principala a Agentiei Spatiale Romane este promovarea si coordonarea dezvoltarii in domeniu si reprezentarea Guvernului in programele de cooperare internationala. Agentia este autorizata sa infiinteze centre de cercetare si dezvoltare orientate in functie de obiectivele Programului Spatial National. Agentia desfasoara propriile proiecte de cercetare stiintifica si dezvoltare.
Agentia Spatiala Romana a semnat acorduri de cooperare cu numeroase organizatii internationale, printre care: European Space Agency (ESA) si Committee on Space Research (COSPAR), precum si acorduri bilaterale de cooperare la nivel guvernamental.
Alaturi de Ministerul Afacerilor Externe, ROSA reprezinta Romania la sesiunile Comitetului Natiunilor Unite pentru utilizarea in scopuri pasnice a spatiului extraatmosferic (United Nations Committee on the Peaceful Use of Outer Space – COPUOS) si la subcomitetele acestuia.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: