Home > Uncategorized > Roverul Spirit nu mai raspunde apelurilor NASA

Roverul Spirit nu mai raspunde apelurilor NASA

Vechiul rover de pe Marte, Spirit, nu a mai raspuns incercarilor NASA de a comunica si se pare ca a intrat intr-o stare de hibernare pentru a supravietui.
Cercetatorii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA au incercat in aceasta saptamana sa comunice cu roverul Spirit de pe Marte, dar tentativa lor nu a fost incununata cu succes. Spirit ar fi trebuit sa comunice cu Mars Odyssy care se afla pe orbita planetei rosii.
„Incercam sa eliminam orice varianta care ar explica lipsa comunicatiilor, dar probabil Spirit a declansat un sistem de autoprotectie de la ultima noastra legatura, de pe 22 martie”, a declarat project managerul John Callas.
Spirit este in functiune din 2004 si a supravietuit mai multe ierni pozitionandu-se in asa fel incat panurile solare sa fie indreptate direct spre Soare. Roverul a ramas insa blocat in nisip in urma cu un an, iar doua dintre cele sase roti nu mai functioneaza. NASA a decis in ianuarie sa nu mai incerce sa il scoata de acolo si sa il foloseasca ca o baliza stiintifica stationara.
„S-ar putea sa nu mai auzim nimic de la Spirit timp de mai multe luni, dar vom fi atenti si speram ca roverul va relua comunicatiile imediat dupa ce bateriile se vor fi incarcat suficient”, a mai spus Callas, potrivit discovery.com.
Spirit si Opportunity au fost lansate de pe Pamant in 2003 si au aterizat pe Marte in 2004. Fiecare avea o misiune de doar trei luni, dar au fost prelungite pana la sase ani. Opportunity continua sa functioneze normal.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: