Home > Uncategorized > Semne de viata extraterestra descoperite pe Titan, satelitul lui Saturn

Semne de viata extraterestra descoperite pe Titan, satelitul lui Saturn

Oamenii de stiinta au descoperit dovezi ca ar putea exista viata pe Titan, cel mai mare satelit a planetei Saturn.
Cassini este o sonda spatiala care in acest moment trimite date despre Titan, cel mai mare satelit a planetei  Saturn, iar oamenii de stiinta au descoperit indicii ca forme de viata extraterestre respira atmosfera satelitului si se hranesc cu metanul de la suprafata.
Titan este singurul satelit natural despre care se stie ca are o atmosfera densa, are suprafata acoperita de munti, lacuri si rauri, fapt care i-a determinat pe astronomi sa considere aceasta lume ca un al doilea Pamant, in sistemul nostru solar.
Substante organice au fost detectate deja in atmosfera, dar lichidul de pe Titan nu este apa, ci metan, iar cercetatorii se asteapta sa gaseasca viata pe baza de metan.
Potrivit dailymail.co.uk, descoperirea extraordinara, facuta de sonda spatiala Cassini, a fost facuta publica de doua echipe separate, in doua jurnale stiintifice, Icarus si Journal of Geophysical Research.
Lucrarea din Icarus a aratat ca hidrogenul din atmosfera dispare in mod misterios cand se apropie de suprafata, sugerand ca ar exista forme de viata care il respira. A doua lucrare sustine ca din atmosfera lipseste acetilena, desi ar trebui sa fie in cantitati importante, fapt care indica existenata unui factor necunoscut care ar putea fi viata la suprafata. Oamenii de stiinta se asteptau ca interactiunea dintre radiatia solara si substantele chimice din atmosfera sa produca acetilena care ar ajuge mai apoi la suprafata, dar Cassini nu a detectat nici un pic de acetilena acolo.
Roger Clark, un cercetator din echipa care se ocupa de Cassini, a declarat ca „atmosfera lui Titan produce atat de multe produse organice care ajung la suprafata, incat raurile de metan lichid nu reusesc sa le curete. Acest lucru inseamna ca Titan este un loc foarte dinamic in care reactii de chimie organica se petrec chiar acum”.
Pe de alta parte, Mark Allen, de la NASA Astrobiology Institute Titan spune ca exista si posibilitatea ca radiatiile cosmice sa transforme acetilena in alte molecule complexe, explicand lipsa acesteia la suprafata. „Conservatorismul stiintific spune ca o explicatie biologica ar trebui sa fie ultima optiune, dupa ce toate posibilitatile au fost epuizate”.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: