Home > Uncategorized > Sistemul nostru solar a furat majoritatea cometelor din Norul Oort

Sistemul nostru solar a furat majoritatea cometelor din Norul Oort

Soarele nostru a furat majoritatea cometelor din sistem de la alte stele. Acest furt ar putea explica numarul prea mare de obiecte din jurul sistemului nostru solar, in zona numita Norul Oort.
Norul Oort este plin de comete despre care se crede ca orbiteaza in jurul Soarele la o distata de 50.000 de ori mai mare decat cea care desparte Soarele de Pamant. Cum au ajuns cometele acolo? In teoria clasica s-au format mult mai aproape de Soare si au migrat apoi in zona in care se afla si astazi.
Potrivit newscientist.com, gravitatia planetelor mari le-a aruncat pe orbite din ce in ce mai lungi unde au inceput sa fie influentate si de atractia gravitationala a galaxiei, majoritatea ajungand in Norul Oort.
Exista insa o problema cu aceasta ipoteza pentru ca simularile au aratat ca acest proces ar putea fi responsabil pentru doar 10% din cometele care se afla in Norul Oort. Ultimele estimari spun insa ca numarul este de 700 de ori mai mare decat cel propus de ipoteza initiala.
„Aceasta imagine frumoasa pe care am construit-o in ultimii 25 de ani se prabuseste complet”, a declarat Hal Levison de la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, la conferinta American Astronomical Society’s Division on Dynamical Astronomy din Boston.
Levinson si colegii sai spun ca obiectele din Norul Oort au fost furate de la alte stele, din apropiere, care s-au nascut in acelasi timp cu Soarele nostru. Majoritatea stelelor se formeaza in grupuri care pot cuprinde chiar si 1000 de membri. Potrivit simularilor, intalnirile dintre stele, intr-un spatiu atat de mic ar putea detasa comete din alte sisteme solare. Daca majoritatea cometelor din nor au fost capturate din alte sisteme solare, atunci Halley si Hale-Bopp au provenit din alte zone ale spatiului.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: