Home > Uncategorized > Sistemul nostru solar are 1000 de planete, potrivit unei noi clasificari

Sistemul nostru solar are 1000 de planete, potrivit unei noi clasificari

Filmul Avatar a aratat pentru prima oara cu adevarat ca un satelit poate insemna mai mult decat roci si cratere. Daca James Cameron s-ar fi consultat cu cercetatorul Alan Stern, specializat in planeta pitica Pluto, atunci ar fi folosit un termen nou: planeta-satelit.
Alan Stern este principalul suporter al misiunii New Horizon de la NASA, care se va duce la Pluto, si spune ca avem nevoie de o definitie simpla si practica a notiunii de planeta, dupa decizia Uniunii Internationale a Astronomilor in care Pluto a fost retrogradata, sistemul solar avand acum doar opt planete.
Stern insista ca numarul de planete din sistemeul nostru solar este insa de circa 1000, marea majoritate fiind pitice de gheata in centura Kuiper, la marginea sistemului solar.
Cercetatorul si colegii sai au format o alianta de astronomi care vor sa schimbe paradigma actuala a planetelor, mai ales dupa descoperirea a sute de exoplanete in ultimii 15 ani. El crede ca ar trebui sa definim un obiect celest doar dupa atributele fizice.
Prin urmare, daca un corp are suficienta gravitatie pentru a forma o sfera, fie din gheata, roca sau gaz, atunci este o planeta. Se trage linie doar cand obiectul este prea masiv si ajunge la dimensiunile unei pitice maro.
Problema cu actuala definitie a planetelor este ca nu respecta logica, cel mai puternic argument fiind cel al schimbarii orbitei. Daca am muta Pamantul in centura Kuiper atunci am fi detronati la rangul de planeta pitica pentru ca nu am domina gravitational orbita. Daca am pune Pamantul in jurul lui Jupiter atunci ar fi doar un satelit.
Definitia propusa de Stern ar fi cuprinzatoare. El spune ca lunile sferice ar trebui sa fie considerate tot planete. Prin urmare, toate lunile mari din sistemul nostru solar cum ar fi Europa, Ganymede, Calisto si chiar Luna noastra ar trebui sa fie clasificate drept planete. Potrivit discovery.com, cercetatorul a oferit si o denumire: Planeta Satelit.
Cu alte cuvinte, locatia obiectului nu ar trebui sa conteze. Daca muti Statele Unite la nivelul Australiei, esti tot un om. De exemplu, satelitul Triton a lui Neptun este o planeta pitica capturata din centura Kuiper.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: