Home > Uncategorized > Soc in fizica particulelor: protonul este mai mic decat se credea

Soc in fizica particulelor: protonul este mai mic decat se credea

Aceasta descoperire ar putea duce la rescrierea unor teorii din fizica particulelor si a invalidarii unor descoperiri.
Protonii sunt particule care se gasesc in nucleele atomilor, impreuna cu neutronii. Se pare ca protonii sunt mai mici decat se credea pana acum, fapt care ar putea modifica o serie de teorii importante in fizica.
Timp de multi ani raza protonului a fost stabilita la 0,8768 femtometri (un femtometru este 10 la puterea -15 metri).
Marimea unui proton este o valoare esentiala in ecuatii stabilite in urma cu 60 de ani de catre teoria electrodinamicii quantice, un punct de cotitura al Modelului Standard actual al fizicii particulelor. Modelul Standard descrie cum toate fortele, mai putin gravitatie, afecteaza particulele subatomice.
In cadrul unui experiment care a durat 10 ani, o echipa condusa de Randolf Pohl de la Max-Planck Institute of Quantum Optics in Garching, Germania, a folosit un accelerator de particule specializat sa modifice atomii de hidrogen. Fiecare atom de hidrogen are un proton si implicit un singur electron.
La fiecare atom de hidrogen echipa a inlocuit electronul cu o alta particula, numita mezon, care este de 200 de ori mai mare decat un electron. „Pentru ca mezonul este mult mai greu, orbiteaza mult mai aproape de proton asa ca este sensibil la marimea protonului”, a declarat Aldo Antognini, membru al echipei si cercetator la Institutul Paul-Scherrer din Elvetia.
Mezonii sunt instabili si se descompun in alte particule in doar 2,2 microsecunde. Cercetatorii stiau ca daca lovesc cu un laser atomul inainte ca mezonul sa se descompuna, acest lucru ar trebui sa afecteze mezonul, fortandu-l sa se miste pe o orbita superioara. Mezonul trebuia sa isi elibereze energia sub forma de raze X pentru a reveni pe o pozitie inferioara.
Distanta intre aceste nivele de energie este determinata de marimea protonului, care la randul sau dicteaza frecventa razelor X emise. Dar pe baza marimii cunoscute a protonilor, experimentul nu a produs raze X pe frecventa anticipata. In urma unor experimente ulterioare au determinat ca protonul este de fapt cu 4% mai mic decat se credea.
Potrivit nationalgeographic.com, chiar daca aceasta descoperire nu pare a avea un impact prea important, este de fapt o descoperire monumentala. Daca se dovedeste corect, ceva este in neregula cu fizica particulelor.
Poate cea mai importanta problema este ca un proton mai mic inseamna ca constanta Rydberg nu a fost corect masura. Aceasta valoare descrie felul in care lumina este emisa din diverse elemente, o componenta cheie a stereoscopiei. Aceasta este utilizata, de exemplu, in determinarea elementelor componente ale galaxiilor, nebuloaselor si a atmosferelor exoplanetelor.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: