Home > Uncategorized > Stele intunecate au dat nastere gaurilor negre supermasive?

Stele intunecate au dat nastere gaurilor negre supermasive?

Un studiu condus de Katherine Freese, de la Universitatea din Michigan, indica faptul ca nu numai ca materia intunecata a jucat un rol important in aparitia primelor stele, dar a creat si stele intunecate care s-au transformat ulterior in gaurile negre supermasive din centrul galaxiilor.
La circa 200 de milioane de ani dupa Big Bang universul era foarte diferit de cel de astazi. Nu exista nici un fel de lumina pentru ca existau stele, ci doar nori formati din primele elemente. Desi se crede ca primele stele au aparut cand hidrogenul si heliumul s-au racit suficient pentru a se aduna sub influenta gravitatiei (apoi a aparut fuziunea nucleara in centrul stelelor, urmate de creearea elementelor grele),  acum exista insa o alta explicatie posibila.
La momentul formarii primelor stele se crede ca exista foarte multa materie intunecata. Desi nu se stie cu exactitate ce este materia intunecata, se stie, in urma observatiilor, ca exista si astazi in abundenta. Materia intunecata este responsabila pentru majoritatea masei din universul nostru, iar in acele momente timpurii ar fi putut alcatui stele intunecate.
Gaurile negre supermasive sunt gigantii universului nostru prezent. Avand masa unui trilioni de sori, acesti „monstrii” se gasesc in mijlocul galaxiilor si devoreaza orice stea care se apropie prea mult. Desi am inceput sa detectam si sa intelegem fizica care guverneaza aceste gauri negre, suntem foarte departe de a intelege cum au evoluat.
Potrivit discovery.com, unele teorii sugereaza ca gaurile negre au aparut din supa primordiala existenta imediat dupa Big Bang (in urma cu 13,75 miliarde de ani); alte teorii sugereaza ca s-au format pe o perioada indelungata prin absortia de stele si gaze, dar nu exista un raspuns care sa multumeasca pe toata lumea, aici intervenind stelele intunecate.
Materia intunecata nu are anti-particule, fiind propria sa anti-particula, asa ca atunci cand se ciocnesc particulele materiei intunecate, se anihileaza reciproc si elbereaza energie (materia normala are nevoie de anti-marterie pentru acest proces). In interiorul unei stele intunecate ipotetice, particulele de materie intunecata sunt fortate sa stea impreuna si se anihileaza reciproc. Acest proces produce o forta spre exterior, contrara tendintei de implozie din cauza gravitatei si face ca steaua sa straluceasca.
Numele de stea intunecata provine din teoria conform careia aceste corpuri stelare erau alimentate de materie intunecata, dar nu erau de fapt intunecate, fiind chiar extreme de luminoase, depasind cu mult soarele nostru.
Asa cum a subliniat echipa lui Freese, temperatura stelele intunecate nu depasea la suprafata 10.000 de grade Kelvin, fiind si mult mai mari decat soarele nostru (chiar si de 2000 de ori). Erau compuse din materie normala, dar 0,1% era materie intunecata.

Cel mai interesant lucru care se crede despre aceste stele primordiale este nu ca aveau o limita de crestere. Atata timp cat in jurul lor se gasea o rezerva suficienta de materie intunecata, materia normala era absorbita, facand steaua sa creasca. Primele stele normale avea o limita peste care nu puteau trece (pe masura ce cresteau, deveneau prea fierbinti, iar absortia de materie se oprea).
Potrivit acestui studiu, echipa lui Freese a realizat un model de crestere pentru stelele intunecate, acestea transformandu-se ulterior in stele intunecate supermasive (cu o masa de 100.000 de ori mai mare decat a Soarelui), fapt care a dus la o concluzie fascinanta:
„Cand stelele intunecate supermasive au ramas fara combustibil, s-au contractat si s-au incalzit. Cand nucleul stelei ajunge la 100 de milioane de grade Kelvin incepe fuziunea, dar nu pot rezista prea mult si se prabusesc intr-o gaura neagra”, a declarat Freese .
Gaurile negre formate dupa aceste evenimente uriase au devenit gaurile negre supermasive pe care le observam astazi in centrul galaxiilor.
Desi teoria suna foarte interesant, nu exista nici un fel de dovada obsrevationala ca stelele intunecate au existat vreodata si nici ca au ajutat la nasterea gaurilor negre supermasive.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: