Home > Uncategorized > Teleportare cuantica reusita pe o distanta record de 16 kilometri

Teleportare cuantica reusita pe o distanta record de 16 kilometri

Inca nu am ajuns la teleportarile din Star Trek, dar un grup de cercetatori chinezi a anuntat ca acum este posibila transmiterea de informatii, pe distante mari, folosind entanglementul cuantic.
Oameni de stiinta chinezi au publicat in jurnalul Nature Photonics rezultatele unei cercetari care arata ca teleportarea prin entanglement cuantic ar putea duce la dezvoltarea de computere cuantice si comunicatii care nu pot fi interceptate.
Chinezii au reusit sa transmita „teleporteze” informatii pe o distanta de 16 kilometri. „Aceasta este cea mai mare distanța raportata pana acum, de 20 de ori mai mult decat ultimul experiment”, a declarat Cheng-Zhi Peng, unul dintre coautorii studiului si cercetator la University of Science and Technology of China si Tsinghua University din Beijing.
In science-fiction, teleportarea este de obicei descrisa ca un transfer de materie, dintr-un punct in altul, intr-un mod mai mult sau mai putin instantaneu. In fizica reala, acest fenomen face parte din zona bizara a mecanicii cuantice (asa cum o descria Einstein) care descrie comportamentul atomilor si a particulelor constituente.
Potrivit acestei teorii, electronii si fotonii pot deveni entanglate (vezi explicatie sfarsitul articolului) sau cuplate. Ca urmare al acestui fenomen, daca ceva se intampla cu o particula, indiferent de distanta dintre ele, acelasi lucru se va intampla si cu cealalta. Chinezii au reusit sa transmita aceasta schimbare de stare, de la un foton la altul, pe o distanta de 16 kilometri.
In trecut, oamenii de stiinta aveau probleme cu separarea celor doua particule pe distante mai mari de cateva sute de metri pentru ca se pierdea corelarea dintre cele doua.
Distanta uriasa pe care au reusit sa o acopere oamenii de stiinta chinezi este impresionanta, a declarat Benjamin Schumacher, un fizician de la Kenyon College care a investigat validitatea lucrarii in Nature Photonics. Potrivit discovery.com, 16 kilometri este suficient pentru a incepe sa ne gandim la urmatoarea generatie de sateliti de comunicatii bazati pe teleportarea cuantica.
Convorbirile telefonice care vor folosi aceasta tehnologie nu vor fi mai rapide decat retelele actuale, a declarat Schumacher. Informatia ajunge mai repede decat viteza luminii, dar pentru a o citi, oamenii de stiinta au nevoie de cheie pentru a decoda informatia, care va veni prin metode traditionale. Avantajul principal al acestei tehnologii ar fi faptul ca nu pot fi interceptate pentru ca nimic nu poate interveni intre doua particule entanglate.
Un sisteme de telecomunicatii denumit dupa un principiu folosit in Star Trek, ar putea parea futurist, dar teleportarea cuantica a informatiilor, de pe Pamant la un satelit ar fi functionala in urmatorii doi ani, a mai adaugat  Schumacher.
Sursa: ro.wikipedia.org
Despre termenul „Entanglement”
S-au propus mai multe traduceri ale termenului “quantum entanglement”: incurcatura cuantica, inseparabilitate cuantica, corelare, intrepatrundere cuantica, cuplare, legare, dar toate aceste cuvinte nu au un sens precis in domeniu. De exemplu, termenul „intrepatrundere” nu are sensul dorit, si este folosit mai des in sensul direct. Termenul „inseparabilitate” este folosit tot in sensul sau direct. Desi „corelarea” este folosita des in sensul entanglement, termenul de „corelare” este mai cerut in sensul sau direct. Ca urmare, propunerea de a se traduce “entanglement” prin entanglare este acceptata de tot mai multi fizicieni. Desi el necesita adoptarea in limba romana a unui cuvant nou, termenul „entanglare” este inteles de toti fizicienii si simplifica traducerile, permitand constructii ca de exemplu „particule entanglate”, „fotoni entanglati” etc
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: