Home > Uncategorized > Telescopul Fermi este foarte aproape de a identifica sursa radiatiilor cosmice. VEZI FOTO

Telescopul Fermi este foarte aproape de a identifica sursa radiatiilor cosmice. VEZI FOTO

Noi imagini de la telescopul NASA, Fermi Gamma-ray Space Telescope, arata cum ramasitese unor supernove emit radiatii de un miliard de ori mai puternice decat lumina normala.
Imaginile oferite de Fermi Gamma-ray Space Telescope ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga sursa unora dintre cele mai energetice paricule din univers si implict a radiatiile cosmice. Aceste radiatii constau, in mare parte, din protoni care se deplaseaza prin spatiu la viteze apropiat de cea a luminii. In drumul lor prin galaxie, particulele sunt deviate de campurile magnetice, fapt ce face localizarea surselor sa fie foarte dificila.
„Descoperirea surselor radiatiilor cosmice este una dintre cele mai importate misiuni ale telescopului Fermi”, a declarat Stefan Funk, astrofizician la „Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology” (KIPAC), in asociere cu SLAC National Accelerator Laboratory si Stanford University din California.
Cand radiatiile cosmice se ciocnesc de gazul interstelar se produc raze gamma. „Fermi ne permite sa comparam emisiine din perioade diferite si din medii diferite”, a mai adaugat Funk. Acesta si-a prezentat descoperirile la intrunirea American Physical Society din Washington D.C, potrivit esciencenews.com.
Fermi a analizat razele gama de la trei foste supernove de marime medie, cunoscute sub numele de W51C, W44 si IC 443. Fiecare din aceste supernove sunt resturile exploziilor unor stele uriase in urma cu mii de ani (intre 4000 si 30.000 de ani).
Ramasitele tinere de supernove par a avea un camp magnetic mai puternic si emit radiatii cosmice mai puternice. Observatiile Fermi arata ca radiatiile gamma vin din locuri in care fostele supernove interactioneaza cu gazele reci si dense din spatiul interstelar.
Aceste observatii valideaza notiunea ca fostele supernove actioneaza ca niste acceleratoare uriase de particule, generand radiatii cosmice.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: