Home > Uncategorized > Telescopul Sloane a descoperit peste 100.000 de gauri negre

Telescopul Sloane a descoperit peste 100.000 de gauri negre

Sloan Digital Sky Survey (SDSS) este un telescop care a reusit performanta de a cartografia peste 100.000 de gauri negre supermasive.
SDSS este un telescop de 2,5 metri din New Mexico, iar ultimele date oferite de catre observator arata ca a reusit sa cartografieze 105.783 de quasari sau centre active ale galaxiilor cu gauri negre supermasive.
Cand telescopul si-a inceput activitatea, doar 6000 de quasari erau cunoscuti. Acum exista o uriasa baza de date cu pozitii, culori si distante pentru circa 100000 de gauri negre, cele mai indepartate fiind la peste 12,5 miliarde de ani lumina, ceea ce inseamna ca lumina care ajunge la noi este dintr-un univers care avea doar un miliard de ani.
Potrivit discovery.com, acest proiect a fost o schimbare majora fata de micile echipe care studiau cerul individual. Datele colectate sunt analizate si oferite intregii comunitati astronomice pentru ca un cercetator sau un student sa poate folosi in voie aceste catalog gigantic.
Catalogul este realizat de Donald Schneider de la Penn State University si este publicat de catre Astrophysical Journal in aceasta luna, dar poate fi rasfoit online si pe Arxiv.org.  Misiunea telescopului s-a incheiat, dar membri echipei de la observatorul Sloan vor lansa alte cercetari la fel de importante despre chimia stelelor, exoplanetelor si a energiei intunecate.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: